450402
Vrij

Brusselse fabriek bouwt elektrische Audi

AMSTERDAM - De 2500 werknemers van de Brusselse Audi-fabriek kunnen voorlopig opgelucht ademhalen. De Duitse autobouwer wil vanaf 2018 zijn nieuwe elektrische vierwieler in de fabriek nabij de Belgische hoofdstad laten bouwen.

Het bedrijf bevestigde woensdag het nieuws over de komst van de elektrische Audi naar Brussel uit De Tijd. De fabriek in Vorst, ten zuidoosten van Brussel, bouwt al sinds 2008 de Audi A1. Maar die productie wordt in 2018 verplaatst naar Spanje.

Hoewel de directie steeds heeft benadrukt dat er ook in de toekomst werk zou zijn voor de fabriek, weten de medewerkers van het Nederlandse NedCar bijvoorbeeld dat het pas zover is als ’de auto op de band staat’. Zeker met het schandaal rond de ’sjoemelsoftware’ bij VW in het achterhoofd ontstonden er her en der zorgen bij vakbonden en werknemers.

Waarschijnlijk zullen de verkopen van de Q6 E-tron wel een stuk lager liggen dan die van de Audi A1. Maar daarnaast komt ook de productie van batterijen voor elektrische auto’s naar Brussel. Volgens Belgische media zou de werkgelegenheid in de fabriek op peil kunnen blijven, onder meer omdat het nieuwe model groter is en de productie ingewikkelder.

De Q6 E-tron, de eerste elektrische SUV van Audi, wordt gezien als een concurrent van de SUV van Tesla, de Tesla Model X.