462522
Reizen

Boon blijft druk bezig op Bonaire

Piet Boon kwam in 1982 voor het eerst op het eiland en vond het er helemaal te gek. „Toen Henny Huisman later hoorde dat ik dolgraag een huis aan het strand wilde ontwerpen, trok hij aan de bel. Of ik op Bonaire zijn droomhuis wilde bouwen. We gingen aan de slag. Inmiddels staan er 22 Piet Boon-huizen op Bonaire en ben ik er nog vier aan het bouwen.”

Soms vraagt hij zich af of hij met zijn huizen niet te veel zijn stempel op het eiland drukt. „Maar ik vind het zo heerlijk om daar aan de slag te zijn dat ik die gedachte snel laat varen. Mijn huizen passen naadloos in de omgeving, we luisteren goed naar de bevolking en alles wat we maken, doen we met respect voor het eiland.”

Doordat de wind er van één kant komt, heeft Boon de huizen zo kunnen bouwen dat de wind als natuurlijke ventilatie fungeert en airco’s niet nodig zijn. „Ik probeer rekening te houden met de natuur, bijvoorbeeld door zoveel mogelijk natuurlijke materialen te gebruiken zoals aangespoelde spullen. Zo zijn in de traptreden stukken koraal verwerkt en hebben de meeste huizen details van drijfhout. Hoewel Bonaire geen hout heeft om mee te bouwen, gebruik ik hout uit de buurt. De huizen moeten bestand zijn tegen de elementen van de zee en worden ’hufterproof’ gebouwd.”

De Boon-huizen zijn in handen van particulieren, maar worden grotendeels verhuurd aan toeristen. Of hij bang is dat er hierdoor steeds meer ’duur’ publiek komt en het karakter van het eiland zal veranderen? „Integendeel. De mensen die hier komen, hebben hun liefde voor Bonaire als gemene deler. Het is volstrekt onbelangrijk wie of wat je bent. Juist die relaxte sfeer en dat het er zo lekker lullig is, trekt aan. Ik noem het altijd Texel in de tropen. Ik heb mijn Antilliaanse vrienden, mijn kitesurfpassie, mijn favoriete restaurant. Die luxe koester ik dusdanig dat ik mijn liefde voor Bonaire stiekem een beetje voor mezelf hou.”

Corendon

Nieuw is de mogelijkheid om met Corendon twee keer per week naar Bonaire te vliegen. Een negendaagse vakantie inclusief retourvlucht (in samenwerking met KLM), transfer en hotel kan al geboekt worden vanaf 699.