Vrij/Reizen

VRIJ op Schiphol

Uit & Thuis

Op Schiphol lopen dagelijks zo’n 20.000 passagiers rond. Waar gaan ze naartoe en waar komen ze vandaan? VRIJ vraagt naar hun bestemming.

Lekker relaxen op Rhodos

’Het is de eerste keer dat we naar Rhodos gaan. Ik ben weleens op Kos geweest, maar Alexander was niet eerder in Griekenland. Dat we nu voor Rhodos hebben gekozen, is vooral omdat we dit een goede last minute-aanbieding was. Onze criteria waren zonnig, niet duur en een plek waar we nog niet zijn geweest. We hebben pas zo’n twee of drie weken geleden geboekt.

Bovendien konden we maar acht dagen weg. Een eiland is precies goed voor zo’n korte periode. Onze vorige reizen waren roadtrips door Europa waarvoor we iets langer uittrokken.

Voor deze vakantie hebben we niet veel gepland. We willen in elk geval een dagje gaan fietsen.

Alexander is een fervent fietser, ik iets minder, maar ik vind het in ieder geval leuk om te doen. Het is ook een goede manier om het eiland te verkennen. Rhodos schijnt zich daar goed voor te lenen.

Verder zien we het wel. Trianda is een badplaats en we zitten in een appartement aan het strand, dus dat is vast fijn.

We willen vooral lekker rustig aan doen, al zullen we zeker de bus naar een ander stadje nemen of er nog een dagje op uit trekken. We hoeven niet alleen maar aan het strand te liggen.”

Wie: Soline de Jong (25), Leiden en Alexander Dank (23), Wageningen

Naar: Trianda, Rhodos

Accommodatie: appartement

Tijd: 8 dagen

Reden: zonvakantie.

Wederopbouw van Haïti

’Ik kom vaker op Haïti, want ons bedrijf Veerhuis Bouwsystemen BV heeft daar, samen met een partner, een fabriek. Dolly was mee om te kijken naar het proces in de werkvoorbereiding, want zij werkt in dezelfde branche. Maar we gingen vooral samen zodat we nog wat leuks konden doen. Voor haar was het de eerste keer.

Vlak na de verwoestende aardbeving in 2010 op Haïti zijn we er als bedrijf begonnen met een Amerikaanse partner. Wij bouwen aardbevingbestendig en orkaanproof en hebben het megadruk. Daarom ga ik er twee à drie keer per jaar naartoe. Het wordt niet gestimuleerd om naar Haïti te gaan, ook omdat het er onveilig zou zijn. Daar hebben we niets van gemerkt.

De mensen zijn arm, maar vreselijk vriendelijk. Aan de armoede moet je wennen. Dolly vond het schrijnend. Ze wilde het liefst stoppen voor elk jongetje dat met de auto meeliep om bessen te verkopen en hem geld geven. Maar dan kun je een miljoen mensen meenemen!

Het zou fijn zijn als het toerisme er weer opbloeit. We zijn er twee dagen op uit geweest en dan kom je op prachtige, maagdelijk witte stranden. Je moet wel van een beetje avontuur houden. De infrastructuur is zo slecht dat je voor een strandje 2,5 uur over een weg moet hobbelen.”

Wie: Niels Melman (46), Volendam en Dolly van den Berg (45), Utrecht

Terug uit: Haïti

Accommodatie: hotel

Tijd: 3 weken

Reden: werk en plezier.