482690
Vrij

Ontwerper van eerste Batmobile overleden

Legende George Barris is niet meer

AMSTERDAM - George Barris, de man die onder meer de originele Batmobile en heel veel andere custom cars creëerde, is gisternacht overleden. Hij werd 89 jaar.

Batmobile

Barris geldt als een absolute grootheid in de autowereld. Hij werd beroemd door de Hirohata Merc gebaseerd op een Mercury. Die auto geldt als een icoon in de Verenigde Staten. Zijn bekendheid leverde hem een aantal leuke klussen op. Zo was Barris verantwoordelijk voor de allereerste Batmobile (vorig jaar geveild voor 4,2 miljoen dollar) maar ook voor de Munster Koach (gebruikt in de TV-serie The Munsters). Verder ontwierp hij het tweemotorige voertuig voor door de Amerikaanse rockband Paul Revere & The Raiders. Voor het ontwerpen van K.I.T.T. uit de serie Knight Rider werd hij eveneens ingeschakeld en voor bekende zangers als Frank Sinatra en Elvis Presley knapte hij auto's op.

De ontwerper was al op jonge leeftijd dol op voertuigen. Barris groeide op in Californië en hing in tienerjaren vaak rond in garages. Na zijn schooltijd verhuisde hij naar Los Angeles, waar hij bleef werken met auto's. In de Verenigde Staten stond Barris in de boeken als de koning op het gebied autocultuur, een échte autoartiest. Zijn werkplaats in Lynwood werd gezien als het Vaticaan van autocultuur.

Vredig

Zijn zoon Brett plaatst op Facebook het volgende bericht. “Het spijt mij zeer dat ik moet mededelen dat mijn vader, de legendarische custom autokoning George Barris, naar een grotere garage is heengegaan hoog in de lucht.” Volgens Brett overleed zijn vader op een vredige manier in het bijzijn van zijn familie. In de laatste jaren van zijn leven werd bij Barris een hersentumor ontdekt, maar dat mocht zijn levensmotto van pluk de dag niet beïnvloeden. “Hij leefde het leven zoals hij wilde, tot het laatste moment”, aldus Brett.

Bekijk hier enkele beroemde ontwerpen van Barris