483156
Vrij

De opvolger van Anne komt uit onverwachte hoek

Musical bol van Borsato

John Ewbank, Marco Borsato, Robin de Levita en zijn zakenpartner Kees Abrahams gaan een revolutionaire musical produceren in het Theater Amsterdam. Nooit vertoonde 3D-effecten vormen het decor, Borsato-hits zijn de leidraad in een popmusical over een pubermeisje.

Robin de Levita, bekend als producent van Anne en een van de bedenkers van Soldaat van Oranje, kent John Ewbank al sinds 2002. De Levita: „Ik woonde toen in New York en was even over in Nederland. In de auto hoorde ik het nummer Binnen en ik was zo onder de indruk dat ik het hele album kocht. Uit het niets belde ik John: ’Ik moet je ontmoeten, jouw muziek moet de oceaan over’.”

Hij lacht: „Ik geloof niet dat ik er meteen bij zei dat ik er een musical bij wilde maken. Dat woord klinkt gewoon zo ouderwets. Maar wel heb ik zijn nummers laten verwerken in het voorbeeldscript van de musical Carmen, waar ik toen mee bezig was. Door hem dat te laten zien en horen, kon ik hem ervan overtuigen dat we moesten samenwerken, dat zijn muziek perfect in het theater past. Wat we nu hebben, komt eigenlijk allemaal daar uit voort.”

De musical Sky, die op 3 april in Theater Amsterdam in première gaat, staat bol van de Borsato-nummers. Van Afscheid nemen bestaat niet, tot zijn nieuwste hit Mooi, maar ook Vlinder, Was mij en Ik kan het niet alleen. Robin de Levita: „De Amerikaanse scriptschrijfster Sarah Miles heeft een prachtig verhaal gemaakt over het pubermeisje Sky, dat in haar droomwereld alle problemen overwint die ze tot dan toe in het dagelijks leven tegenkwam. Van opgroeien zonder vader, tot puberliefdes en pesten.”

John Ewbank: „Een mooi element van de voorstelling is dat er voortdurend wordt geschakeld tussen droom en realiteit. Dat omschakelen kan voor het eerst heel mooi door gebruik te maken van de nieuwste 3D-technologie, waarbij de kijker geen verschil ziet tussen wat echt is en animatie op het podium. We zijn al heel lang met deze musical bezig en we wilden dat al lang. Maar nu kan dat technisch pas echt goed en is de tijd rijp om dit project werkelijkheid te laten worden.”

Kantelen

De Levita: „De 24 acteurs en dansers bewegen zich tussen de 3D-projecties. Zo kan bijvoorbeeld een kast opeens wegsmelten of de kamer 180 graden kantelen. De techniek gaat zo ver dat we bij wijze van spreken zelfs een vijftigtal in 3D geprojecteerde mensen over het podium kunnen laten wandelen. Het meest vooruitstrevende filmanimatiebedrijf ter wereld, Platige in Polen, is medeproducent van deze musical omdat dit ook voor hen een visitekaartje is. Ze zijn nu de allergrootste in het maken van 3D-effecten in films en tv-series. Theatertoepassingen zijn een relatief nieuwe tak. Er zijn op dit moment honderd animatoren dagelijks met onze voorstelling bezig.”

John Ewbank begon al in 2003 te componeren voor Sky. „Ik vond het zo’n goed verhaal, dat ik direct geïnspireerd raakte. Ik had in een mum van tijd twaalf liedjes klaar. Alles in het Engels, want Robin had toen nog het idee dat hij wilde beginnen in Amerika. Geen probleem uiteraard. Ik ben geboren in Engeland.”

Omdat John en Marco zulke goede vrienden zijn, liet hij wat hij had geschreven destijds ook aan hem horen. „We zouden net gaan beginnen aan het album Zien. Hij was helemaal enthousiast en hij heeft het eerste recht op wat ik maak. We hebben een groot aantal voor Sky bestemde nummers, na overleg met Robin, toen ook voor dit album opgenomen. Vandaar dat het publiek een deel van de songs in de musical zal herkennen. Ik schat dat er ongeveer veertig procent nieuw materiaal in de voorstelling is beland.”

Ook wat choreografie betreft wordt iets totaal nieuws gedaan. De Levita: „We hebben een half jaar gezocht naar de beste urban dance-choreografen. Uit San Diego is nu het befaamde choreografenduo Keone en Mari Madrid over. Het had een onvermoed gevolg. Voor de dansauditie kwamen meer dan honderd mensen uit de hele wereld overvliegen om maar met hen te mogen werken. Een Spanjaard zei: ’Als het moet, ga ik hier onder een boom slapen en doe ik het gratis.’ Zulke grootheden zijn het.”

Spraakmakend

Robin de Levita kiest ervoor Sky eerst uit te brengen in Nederland omdat hij nu het eigen theater, Theater Amsterdam, heeft: „Dit hebben we speciaal voor Anne gebouwd, maar al met zo veel projectiemogelijkheden dat we uitstekend uit de voeten kunnen. De decors met het Achterhuis kunnen we gemakkelijk opzijschuiven over de rails, zodat we die voorstelling altijd nog een keer in reprise kunnen nemen. In de gigantische ruimte die ontstaat bouwen we het podium dat nodig is voor het revolutionaire 3D-decor.” Peinst: „En hoe fijn is het om hier in Holland te werken. Ook met regisseur Bobby Boermans. Met mijn vrienden om me heen en met zo veel gebundelde creativiteit hoop ik dat we iets spraakmakends kunnen maken.”