488015
Vrij

Aanstekelijk eigenzinnig

Filmrecensie: The lobster

Met Dogtooth en Alpis maakte de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos al een onuitwisbare indruk. In zijn Engelstalige debuut The lobster creëert hij opnieuw een volstrekt nieuwe werkelijkheid, waarin dit keer single zijn strafbaar is gesteld. Dat levert een film op die even bizar is als geestig.

De wet is keihard in The lobster. Wie zijn partner kwijtraakt, wordt afgevoerd. Dat overkomt ook David (Colin Farrell) als hij door zijn vriendin wordt gedumpt. Verplegers brengen hem vrijwel direct naar een hotelresort aan zee, waar hij 45 dagen de tijd krijgt om een nieuwe partner te vinden. Als dat niet lukt, zal David in de zogenaamde *transformatiekamer* worden veranderd in een dier naar keuze.

De alleenstaande gasten kunnen hun hotelverblijf verlengen door te jagen op *Loners*. Dat zijn mensen die zich aan de maatschappij onttrekken en zich schuilhouden in de bossen. Al gelden ook bij hen regels, want relaties zijn daar streng verboden.

Colin Farrell en zijn tegenspeelster Rachel Weisz acteren volkomen uitgestreken, wat ook geldt voor de rest van de cast. Zo stellen zij zich ten dienste van één van de meest opmerkelijke arthousefilms van het jaar. The lobster laat zich niet categoriseren. Dit moet je gewoon zelf zien.