Nieuws/Vrij
498721
Vrij

Animatiefilm Heinz is 250e Cinecrowdproject

De animatiefilm Heinz, over de egocentrische kat uit de gelijknamige stripreeks, is het 250e Cinecrowd-project dat zijn beoogde bedrag bij elkaar heeft verzameld.

Dat maakt de organisatie dinsdag bekend op het Nederlands Film Festival.

Het digitale platform, waar particulieren kunnen helpen filmprojecten te financieren, werd begin 2011 gelanceerd. De succesratio sinds de start is 81 procent: dat betekent dat vier van de vijf projecten die gebruikmaken van het systeem hun financieringsdoel behalen. In vijf jaar is in totaal meer dan 1,7 miljoen euro opgehaald.

Er zijn drie projecten die op het NFF worden gepresenteerd: de nieuwe speelfilm Waterboys van regisseur Robert Jan Westdijk (Zusje), de animatiefilm Heinz van Piet Kroon en de documentaire No place for a rebel van Maartje Wegdam. Tijdens het NFF zijn dit jaar twintig films te zien die mede dankzij Cinecrowd konden worden gerealiseerd.

De eerste plannen voor een avondvullende animatie over de beroemde stripkat dateren al uit 2001. In het scenario dat er nu ligt, gaat Heinz op zoek naar zijn kind dat hij kwijtgeraakt is. De geestelijk vaders van de stripserie, René Windig en Eddie de Jong, zijn artistiek bij het project betrokken. Het budget van Heinz: The Movie is zo'n 2 miljoen euro.