Nieuws/Vrij
498759
Vrij

Eerste Amerikaanse dealers klagen Volkswagen aan

NEW YORK - Verschillende onafhankelijke autobedrijven in de regio Californië hebben Volkswagen AG aangeklaagd vanwege de schade die zij zullen ondervinden naar aanleiding van de manupilatie van de Amerikaanse emissietesten.

De klacht werd ingediend bij de federale rechtbank in Californië. De bedrijven eisen een schadevergoeding die mogelijk zal "oplopen tot een bedrag van meer dan één miljoen Amerikaanse dollars", zo bericht de advocaat van de autohandelaren.

Woedende klanten

De onafhankelijke autobedrijven vinden het onterecht dat de officiële Volkswagen-dealers wel worden gecompenseerd door de fabrikant, terwijl de zelfstandige autobedrijven niet financieel ondersteund worden. "Onafhankelijke dealers werden een soortgelijke deal niet aangeboden", zegt de advocaat van de autobedrijven. "Door de verkoop van bewuste voertuigen kunnen de dealers zichzelf in gevaar brengen als woedende klanten rechtszaken tegen hen aanspannen."

Verkoopstop

Volkswagen kondigde eerder deze week een verkoopstop van verschillende modellen aan met een 2.0 TDI-dieselmotor onder de kap met de bouwjaren 2009 tot en met 2015.

De klacht is de volgende in lijn. Tegen het autoconcern zijn al meerdere claims ingediend, hoofdzakelijk door eigenaren van de gewraakte automodellen met dieselmotoren.

11 miljoen

Het US Environmental Protection Agency kondigde afgelopen vrijdag aan dat de dieselmodellen van Volkswagen niet voldoen aan de emissienorm, waarop Volkswagen toegaf dat het software gebruikt om de uitstoottest te misleiden. Wereldwijd gaat het om 11 miljoen auto's, waarvan er bijna een half miljoen in Amerika zijn geleverd.