498764
Vrij

1,2 miljoen Skoda's betrokken bij dieselschandaal

PRAAG - Skoda geeft aan dat de sjoemelsoftware ook in zijn modellen is toegepast. Het gaat om een wagenpark van 1,2 miljoen voertuigen. Al eerder maakten Volkswagen en Audi hun cijfers bekend.

Wereldwijd gaat het om 11 miljoen auto's. Bijna vijftig procent van de voertuigen met de speciale software draagt het Volkswagen-logo. Zo'n 2,1 miljoen auto's is van Audi en, zoals nu bekend is gemaakt, 1,2 miljoen auto's is door Skoda gebouwd. Seat heeft nog geen cijfer vrijgegeven.

EA 189

In alle gevallen gaat het om dieselmodellen met een 1.2, 1.6 of 2.0 TDI-motor aan boord, van het type EA 189 die voldoet aan de Euro 5-emissienorm.

Volkswagen heeft in ieder geval voor de genoemde motoren door Bosch afwijkende software laten schrijven, die herkent wanneer de auto op een testbank staat. Tijdens de meetcyclus schakelt de elektronica een speciaal programma in, waardoor het verbrandingsproces wordt aangepast. De NOx-waarde van de dieselmotor pakt zodoende veel lager uit dan in werkelijkheid het geval is. De krachtbron voldoet zodoende aan de door de overheid gestelde eisen. Volkswagen heeft aangegeven de auto's met de betreffende software te modificeren.