Nieuws/Vrij
501013
Vrij

Gesjoemeld met 11 miljoen dieselauto's

Volkswagen treft miljardenvoorziening

WOLFSBURG - Volkswagen (VW) zet in eerste instantie 6,5 miljard euro opzij in verband met het dieselschandaal waarin het Duitse autoconcern verwikkeld is geraakt. De voorziening is bedoeld om de kosten te dekken van "de noodzakelijke servicemaatregelen en andere inspanningen om het vertrouwen van de klanten terug te winnen".

VW erkende dinsdag dat zo'n 11 miljoen dieselauto's wereldwijd zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens laboratoriumtests lager uitvalt dan in het dagelijks gebruik. De Amerikaanse milieudienst EPA, die de zaak vrijdag aan het rollen bracht, sprak tot dusver van een half miljoen wagens. Volkswagen claimt dat de Europese modellen met een EU6-motor geen afwijking tussen praktijk en theorie kennen.

Boete

De miljardenvoorziening wordt verantwoord in de resultaten over het derde kwartaal. Omdat diverse onderzoeken naar de kwestie nog in volle gang zijn, kunnen de uiteindelijke kosten nog oplopen. Alleen al in de Verenigde Staten hangt het autoconcern een boete boven het hoofd die kan oplopen tot bijna 16 miljard euro.