509507
Varen

Varen

Verboden rivier

In ’Sturen’ wekelijks aandacht voor de mooiste fiets-, vaar- en autoroutes. Deze week varen we van het Duitse Laar naar Gramsbergen en Coevorden.

Rivier de Vecht was in het noordoosten van ons land vanaf de middeleeuwen een belangrijke verkeersader. Plaatsen als Coevorden en Gramsbergen lagen aan de belangrijke handelsroute tussen Groningen en Münster. De rivier bracht daar welvaart. Tegenwoordig domineert er de Drentse rust en varen er vooral plezierbootjes. Tijd om die andere Vecht te verkennen en een tochtje te maken over de verboden rivier.

We beginnen onze tocht vlak bij de grens met het Duitse Laar. Daar wordt gewerkt aan een grensoverschrijdende transformatie van de Vecht. Het Overijsselse waterschap Vechtstromen en de Duitse regio Bentheim maken er weer een meanderende rivier van, zoals vroeger. Daarom wordt zand gestort om een lus in de rivier te maken en wordt de winterbedding vergroot. Dit levert meer ruimte voor natuurlijke waterberging op en zo ontstaat hopelijk een mooi nieuw leefgebied voor otters, ooievaars en andere dieren.

De gemakkelijkste manier om dit fraaie gebied te verkennen, is met een replica van een zomp. Een zomp is het traditionele houten vrachtvaartuig dat sinds de 17e eeuw de Vecht bevoer om de handelssteden te bevoorraden. In Gramsbergen bouwde Piet Toering met vijftien vrijwilligers twee van zulke platbodems van Deens eikenhout met een elektrische aandrijving. Ze varen met vrijwilligers uit beide zijden van de grens als rondvaartboot tussen Gramsbergen en het Duitse Laar. We beginnen onze tocht bij de fotogenieke molen van Laar, waar de zompen liggen afgemeerd.

Schipper Carlo en zijn co-schipper Gerlinde lopen in een boerenkiel omdat dit nu eenmaal de kleding van alle vrijwilligers is. Carlo praat doorlopend, zijn Duitse medevrijwilliger is minder spraakzaam. Ze stuurt de stil glijdende zomp soepel over de licht slingerende rivier. „Dit wordt de verboden rivier genoemd”, vertelt Carlo, wijzend op een bord met een scheepsschroef waar een streep door is gehaald. „Je mag in dit Duitse deel niet met schroefaandrijving varen. Zelfs niet als-ie elektrisch is zoals onze zompen.” We negeren het vermaledijde bord en varen rustig verder langs de vers aangelegde zandmeander.

Lees het hele artikel dit weekend in VRIJ, of online via deze link (premium).