550397
Vrij

Interview Jochem van Gelder

Opgewekt aan de zijlijn

Ooit NCRV-kanon, toen SBS6-coryfee, nu contractloos op de bank. De grens tussen mislukking en succes is flinterdun in de televisiewereld, weet presentator Jochem van Gelder inmiddels. Maar er zijn gewoon grenzen. „Als het programma niet klopt, ben ik een middelmatige presentator.”

Hij werd ooit omschreven als iemand met een ’hoge gun-factor’. Een sympathieke vent, immer jongensachtig, de ideale schoonzoon zelfs. Maar nu, middenin het tv-seizoen, vindt presentator Jochem van Gelder zichzelf opeens terug zonder vast contract.

Ik vind jou een echt NCRV-gezicht. Heb je achteraf geen spijt dat je daar in 2010 bent opgestapt?

„Nee. Misschien ben ik iets te ongeduldig geweest. Mijn vaste contract werd omgezet in een contract op projectbasis. Op zich logisch: betaald krijgen op basis van wat je doet. Maar toen na drie maanden nog niet duidelijk was wát ik zou gaan doen, ben ik opgestapt. Ik denk ook nu nog dat zaken niet heel anders waren gelopen als ik was blijven hangen. Ik wilde de regie graag in eigen hand houden.”

Maar nu sta je opnieuw op straat. Want SBS6 is sinds dit voorjaar ook verleden tijd. Wat doe je verkeerd?

„Dat is iets anders gegaan. John de Mol zag het zitten met mij en ik heb veel programma’s kunnen doen. Ook formats waarbij ik uit mijn comfortzone moest gaan, die op het eerste gezicht misschien niet echt Jochem van Gelder waren. Bonje met de buren samen met Patty Brard of Pas oplichters, waarin mensen werden gewaarschuwd voor oplichtingstrucs. Dat vond ik geen probleem. Maar op een gegeven moment werd ik ook gevraagd voor shows waarin ik mezelf echt niet zag staan. Weet je wat het met mij is? Als het programma bij me past, als het klopt, ben ik een goede presentator. Als het niet klopt, ben ik een middelmatige presentator.”

Denk je soms niet: misschien is het gewoon voorbij? Er komt nooit meer een nieuw programma?

„Dat denk ik niet. Ik ben van nature positief. Dat heb ik van mijn vader. Hij was wethouder, het woord was zijn wapen. Opeens kreeg hij een beroerte, kwam in een rolstoel terecht en moest zoeken naar die woorden. Maar daar heeft hij zich heel heldhaftig doorheen geslagen, hij liet zich er niet onder krijgen. ’Kom op en door!’ was zijn credo. Een geweldig voorbeeld. De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest en dus probeer ik niet te vrezen. Ik blijf ook bezig. Ik doe 24-Kitchen en een programma voor RTL4 en ik sta in de theaters met Het Genootschap van de WereldBeterMakers. Daarin gaan we met kinderen op zoek naar oplossingen voor wereldproblemen. Daar komen heel verrassende zaken uit.”

Lees het hele interview dit weekend in magazine VRIJ of hier online (premium).