Vrij/Reizen
550840
Reizen

Reizen

Gegrepen door Groenland

Vliegend naar de VS of Canada duurt het uren voordat je Groenland voorbij bent. Onder je alleen maar sneeuw en ijs. Wat is dat voor een gebied?! Yvette Bax stapte aan boord van het schip de Plancius en beleefde een avontuurlijke, overweldigende reis.

Ineens horen we een keiharde ’krak’ achter ons. Met opengesperde ogen draaien we onze hoofden in de richting van dit verontrustende geluid. Voordat we we goed en wel door hebben wat er gebeurt, roept gids Kasper: „In de boot duiken! Nu!” Iedereen laat zich vanaf de rand van de zodiac-rubberboot voorover vallen en gaat plat op de grond liggen. Precies zoals we een half uur eerder bij de instructies uitgelegd hebben gekregen hoe we moeten handelen in een noodgeval. Mijn hart klopt in mijn keel en ik lig half over mijn buurman heen op de grond. We horen een flinke plons, terwijl Kasper gas geeft en hij zo snel mogelijk probeert weg te komen.

Wanneer we ver genoeg zijn, minderen we vaart en pakt Kasper zijn walkietalkie. Hij geeft onze locatie door en waarschuwt de andere zodiacs niet onze kant op te komen: „Er is een gigantisch stuk van een ijsberg afgebroken dat zojuist in het water is gevallen, dus iedereen richting open water, niet richting land! Er komen hoge golven aan.” Voorzichtig krabbel ik wat omhoog zodat ik over de rand van de boot heen kan kijken. Ik zie alleen onstuimig deinend water, met in de verte een groot drijvend stuk ijs.

Met dank aan The North Face.

Lees het het gehele verhaal dit weekend in ons magazine VRIJ of hier online (premium).

Zie ook: Speciale lezersaanbieding - Onvergetelijk Groenland