Vrij/Reizen

Hotel van de week: La Maison Forte, Montaut, Frankrijk

Het gras was nooit zo groen

Door Marjolein Schipper

Een goed bed, een fijne douche, een perfecte service. VRIJ kroont elke week een hotel tot hotel van de week.

Kijk! In de verte rijdt een plaatselijke boer op zijn grote grasmaaier dwars over de heuvels. Als ik mijn oren spits, kan ik horen hoe het motorgepruttel de ultieme stilte van het Franse platteland verstoort.

Of eigenlijk niet verstoort, want ik vind het wel leuk zo, die druk rondrijdende maaier. Vanaf mijn hoog gelegen terrasje in een heerlijke ligstoel zie ik hoe de berijder nette banen in het hoge gras maakt. Hopla, weer een bochtje. Ik verbeeld me zelfs dat ik het vers gemaaide gras kan ruiken!

Typisch loom vakantievermaak. Lekker voor je uitstaren, daarvoor leent deze plek zich bij uitstek. ’La Maison Forte’ biedt een panoramisch uitzicht. Het gefortificeerde gebouw met de dikke muren deed ooit dienst als verdedigingswerk.

Eigenlijk is La Maison Forte een zogenoemde chambre d’hôte en geen hotel, maar sssttt, daar zeggen we niets over. Het is gewoon een heerlijk plekje met een grote tuin vol bloemen, vier prachtige kamers en ook nog eens een grande etage, een compleet ingericht appartement.

Ik verblijf in de Chambre Nord, met dat adembenemende uitzicht over de heuvels van de Dordogne. Ik was vooraf een beetje bang voor een gebrek aan privacy in zo’n kleinschalig verblijf. Andere gasten die die hele tijd praatjes willen maken en eigenaren die te pas en te onpas in je gezichtsveld opduiken. Maar hier logeren eigenlijk alleen rustzoekers die graag loom bij het zwembad liggen of een boek lezen op het (eigen) terras. De Nederlandse eigenaren Reinoud en Paul vertellen slechts als je hen er expliciet naar vraagt, hoe ze dit nu zo prachtige gebouw zeven jaar geleden als een ruïne aantroffen, maar verliefd werden op locatie, uitzicht en sfeer.

Nu is het prachtig gerenoveerd, met oog voor detail. Paul bereidt op verzoek een maaltijd. Zo eten we een smaakvol stuk bavette met groene asperges en knapperig brood van de boulangerie uit het middeleeuwse dorpje Issigéac. Ook leuk om even rond te kijken in dat dorpje, raadt Reinoud aan.

Maar helaas. Ik moet weer dringend gaan kijken hoe het met de grasmaaier is.

In ’t kort

Interieur

Luxe, elegant en smaakvol.

Ligging

In de regio ’Périgord poupre’, perfect voor uitstapjes en wandelingen.

Service

Zeer persoonlijk. Reinoud en Paul voelen haarfijn aan wie rust zoekt of wie juist verlegen zit om een praatje.

Praktisch

Eigen auto is een must, er is parkeergelegenheid.

lamaisonforte.net

Lees ook:

Club Med, Opio, Frankrijk

Savoia Excelsior Palace, Triëst, Italië