796257
Vrij

Ford - Volumefabrikant

Merk: Ford Land van herkomst: Verenigde Staten Opgericht: 1903 Onderdeel van: zelfstandig Eigenaar van: Lincoln Deelneming in: Mazda, Aston Martin

Grondlegger van het wereldwijde Ford-concern is de in 1863 geboren Henry Ford. Hij was de eerste autofabrikant die gebruik maakte van de lopende band voor de productie van zijn T-Ford. Van dit model zijn in de 18 jaar van zijn bestaan ruim 15 miljoen exemplaren gebouwd. Naast succes bij de bouw van personenauto's kende Ford veel overwinningen in de autosport. De Ford Cosworth-motor werd de succesvolste Formule-1 krachtbron. Niet minder dan 10 maal werd met die motor het WK behaald. Andere tot de verbeelding sprekende successen waren eind jaren zestig de vier opeenvolgende overwinningen in de 24-uurs race op Le Mans met de GT40.

Vanuit de Verenigde Staten werden in de jaren dertig in diverse landen eigen vestigingen opgericht. In Europa heeft Ford momenteel verschillende fabrieken waarvan die in Engeland en Duitsland de oudste zijn. De andere staan in bijvoorbeeld Roemenië, Turkije en België. In eerste instantie maakten de vestigingen in Engeland en Duitsland hun eigen modellen maar vanaf 1968 zijn ze steeds meer naar elkaar toegegroeid. Momenteel verlaten in alle Europese landen de modellen de lopende band volgens dezelfde specificatie.

Ford kocht in de jaren tachtig en negentig diverse merken, zoals Jaguar, Aston Martin, Volvo en Land Rover. De Amerikanen verkochten de genoemde labels weer in een poging om weer financieel gezond te worden. In Aston Martin heeft Ford een klein aandeel. De deelname in Mazda werd tegelijkertijd gereduceerd. In de Verenigde Staten beëindigde Ford het luxemerk Mercury.

Henry Ford overleed thuis, in Fairlane in Dearborn, op 7 april 1947 om 23.40 uur. Hij was 83 jaar oud geworden.