796291
Vrij

Volkswagen heeft SUV's nodig voor groei in Amerika

Volkswagen zal zijn doel van 800.000 verkochte auto's in 2018 in de Verenigde Staten niet halen. Sterker nog, de afzet loopt momenteel terug. Volgens de topman van de Amerikaanse Volkswagen-importeur kunnen alleen nieuwe SUV's het tij keren.

In gesprek met persbureau Reuters geeft de Amerikaanse topman Michael Horn aan dat hij en zijn team de verkoopdaling kunnen ombuigen in groei, maar dat de verkoopstijging klein zal zijn. "Er zal tot en met 2017 een fase zijn waar we een kleine groei boeken. En we zullen in die tijd onze positie moeten verdedigen", zegt Horn tegen Reuters.

SUV-offensief

Het leveringsprogramma van Volkswagen is op dit moment niet afgestemd op de grootste marktvraag. De Duitsers bieden in de Verenigde Staten compacte modellen en middenklassers aan, maar de consument heeft de voorkeur voor SUV's in alle soorten en maten. Volkswagen kan die gewilde types pas vanaf 2017 bieden, wanneer het met de Tiguan, een kleiner model en een grote SUV komt. Naar een pick-up met het VW-logo wordt gekeken, maar mocht groen licht volgen dan verschijnt het model er niet voor 2020.

Topjaar

Uit cijfers van het autovakblad Automotive News blijkt dat de Amerikaanse afzet van Volkswagen in 2012 afgerond 440.000 units bedroeg. Vorig jaar waren dat er slechts 367.000 en dit jaar ligt de verkoop onder het niveau van 2014. Volkswagen wist in zijn beste jaar 570.000 stuks af te zetten, maar dat was exact 45 jaar geleden.