Vrij/Reizen

Reizen

Het goede leven in Idaho

1 / 2

Idaho is een geologische toverdoos vol stille valleien, kraters en stomend water. Heel wat anders dan Florida of Californië! Bovendien heeft de Amerikaanse staat haar eigen Niagara-watervallen.

1 / 2

Nancy drukt zich stevig tegen de rugleuning van haar terreinauto en verzucht: „Everybody got their moose” (Iedereen heeft z’n eland geschoten). „Ik zit er steeds naast bij het lootjes trekken, ik wil er ook een schieten.”

We hebben een bizar gesprek over jagen. De halve staat Idaho jaagt. De bergen, valleien en bossen smeken erom. Ja, je moet wel een vergunning hebben en voor de eland moet je loten, het beest is erg populair. Nancy: „Schieten is één ding. Meenemen is het moeilijkst. Stel, je schiet hem in een kreek, hoe krijg je hem eruit? Daar moet je rekening mee houden.”

De staat Idaho is zo rechts als maar zijn kan, met een paar blauw-democratische vlekken rond hoofdstad Boise (spreek uit: BOY-see) en natuurlijk Sun Valley waar sterren als Tom Hanks, Carole King en Bruce Willis hun grote, houten vakantiehuizen hebben en schrijver Ernest Hemingway aan zijn einde kwam.

Idaho is heel wat anders dan Florida of Californië. Met de camper rijd je er vanaf Seattle in de staat Washington in vijf uur heen. Over snelwegen vol Mad Max-achtige trucks, hoogpotige stalen aanhangers met complete blokhutten erop die je met 70 mijl per uur (112 km p/u, topsnelheid op Amerikaanse highways) passeren.

We schamen ons. We rijden ongeveer de Grote Doorbraakroute af naar de Pacific, de weg die expeditieleiders Meriwether Lewis en William Clark in opdracht van president Thomas Jefferson in 1806 na twee jaar rampspoed en ontbering vonden. Wij scheuren er in een halve dag overheen en belanden na de staatsgrens in één klap in een suizende leegte van wuivend graan en houten silo’s, groot als kathedralen. Lewiston blijkt een stadje vol aardige families die op de stoep van Main Street ergens op wachten.

„Waar gaat er gebeuren?” vragen we. „De Rodeo Parade komt langs.” Bijna verontschuldigend: „U bent niet van hier? Ja, rodeo vinden we leuk.”

Lees het hele verhaal dit weekend in VRIJ magazine of hier online (premium).