Nieuws/Vrij

Europese geheimen

Goddelijke eilanden

Op zoek naar het ultieme eilandgevoel? Daarvoor hoef je niet per se een oceaan over te steken. In Europa bevindt zich een schatkamer vol parels. Hier ben je echt even helemaal weg.

Bretons kunstwerk

Belle-île-en-Mer draagt haar naam met recht. ’Mooi eiland in de zee’ is dan dan wel het grootste Bretonse eiland. Toch is het geen voor de hand liggende vakantiebestemming. Het Franse eiland biedt echter een breed palet aan landschappen en kustlijnen. De schilder Claude Monet liet zich hier in de negentiende eeuw graag inspireren. Van de ruige westkust waar de beroemde puntrotsen Aiguilles de Port-Coton uit zee komen, maakte hij een wereldberoemd schilderij. Verken het eiland per fiets en sla vooral havenplaats Sauzon niet over. Ga bij voorkeur ’s avonds, wanneer de kade opbloeit met levendige terrasjes en goede restaurants.

Het Bretonse eiland Belle-Ile-en-Mer inspireerde de grootheid Monet.

Het Bretonse eiland Belle-Ile-en-Mer inspireerde de grootheid Monet.

Vorstelijk Italiaans

De Franse keizer Napoleon had het slechter kunnen treffen toen hij een klein jaar in ballingschap moest doorbrengen op het Italiaanse Elba, al ervoer hij dit zelf als vernederend. Treed in zijn voetsporen door zijn twee huizen te bezoeken. Onder zijn bewind als soeverein vorst van Elba veranderde het eiland drastisch. Zo transformeerde het havenstadje Portoferraio in een bloeiende hoofdstad en namen wijnproductie en -export toe. De prachtige natuur is een fijne bonus. De ondergrondse waterbronnen maken van Elba een weelderig groen eiland waardoor er naar hartenlust kan worden gefietst en gewandeld.

Elba is beroemd om Napoleon, maar wordt toch niet druk bezocht.

Elba is beroemd om Napoleon, maar wordt toch niet druk bezocht.

Authentiek Skyros

Wie dol op ’onbekende’ en authentieke Griekse eilanden is, moet een bezoek aan Skyros overwegen. Dit eiland in de Egeïsche Zee heeft een luchthaven, maar het is leuker om vanaf Evia de veerboot te nemen. Met een beetje mazzel volgen de dolfijnen je route naar Linaria, de pittoreske havenplaats in het zuiden van Skyros. Hier doet het landschap vulkanisch aan en is het verbluffend om te zien hoe de natuur verandert, onderweg naar het groene en vruchtbare noorden. Al rijdend krijg je Skyros-Stad in het vizier. Indrukwekkend, want deze stad is gebouwd tegen de uitloop van de berg Olympus. De stad is hierdoor niet zichtbaar vanaf zee en piraten lieten het schijnbaar onbewoond eilandje vroeger daarom met rust.

De typische witgekalkte huisjes op Skyros.

De typische witgekalkte huisjes op Skyros.

Canarische parels

La Palma is een van de grotere Canarische Eilanden, maar heeft niet te lijden onder een invasie van toeristen zoals Gran Canaria of Tenerife. Het eiland staat bekend als La isla verde (het groene eiland) of La isla bonita (het mooie eiland) en trekt met name wandelaars. Een aanrader is een klim naar de Caldera de Taburiente, de diepste vulkaankrater ter wereld. Een flinke wandeling, maar de watertjes die je onderweg passeert, zorgen voor verkoeling. In het noordoosten vind je het natuurreservaat Los Tilos dat door Unesco tot biosfeer-reservaat is uitgeroepen. De diepe naaldboom- en laurierbossen geven een indruk hoe de oerbossen er miljoenen jaren geleden hebben uitgezien. Strandliefhebbers ploffen neer op een van de fijne stranden bij de badplaats Los Cancajos.

Wandelen langs de kust van La Palma.

Wandelen langs de kust van La Palma.

La Gomera is een onbekende Canarische verrassing. Omdat er geen rechtstreekse vluchten van het Europese vasteland landen, zal dit Canarische eilandje niet snel onder de voet worden gelopen. De meeste toeristen komen een dagje over met de boot vanuit Tenerife, maar gun jezelf langer de tijd! De ongerepte natuur en relatief weinig voorzieningen maken een trip net iets avontuurlijker. Je kunt er echte ontdekkingstochten maken, bij voorkeur te voet. Op sommige plekken is het alsof je door het tropisch regenwoud loopt. In de jaren zestig was het er een hippieparadijs en in Valle Gran Rey woont nog steeds een handjevol hippies. In Playa de las Arenas hebben ze gebouwd waar zij zonder stromend water en elektriciteit met de lokale bevolking samenleven.

Het Canarische eiland La Gomera ademt een hippiesfeer.

Het Canarische eiland La Gomera ademt een hippiesfeer.