Nieuws/Vrij

Beyond komt belofte verder te gaan na

Door door Martin van de Velde

Uitzinnige make-up of een nieuwe outfit van een sprookjesfiguur scoren. Dat kan op steeds meer festivals. Op Beyond gaat de organisatie, zoals de naam van het festival aangeeft, net weer een stukje verder. Daar zijn de make-up en kleding die bezoekers op en aan krijgen onderdeel van een transformatieproces. Als make-up en garderobe gereed zijn, kan de bezoeker in de transformatiebox worden veranderd in zijn nieuwe karakter.

Deze vergaande aandacht voor creativiteit is kenmerkend voor Beyond dat zich afficheert als een Nederlandse variant op Burningman, een kunst- en muziekfestival van een week dat jaarlijks zo’n 60.000 bezoekers naar een woestijn in Nevada (Verenigde Staten) trekt. Op het podium dat geprogrammeerd wordt door de Berlijnse organisatie PRCPTN hangt een verfgeur. Rond de tent staan verschillende graffitiartiesten die ter plekke een kunstwerk maken. Geïnteresseerde bezoekers van het festival kunnen er terecht voor een graffiti workshop.

Voor aanvang van het festival vroegen verschillende bezoekers zich op Facebook af Beyond echt zoveel anders zou zijn als van te voren werd aangekondigd. Die vraag kan met een volmondig ja worden beantwoord. Meteen bij binnenkomst blijkt dat de organisatie zaken resoluut anders aanpakt dan de vele andere festivals die Nederland rijk is. Bezoekers ontvangen na de kaartcontrole een paspoort dat hen moet helpen bij het vinden én realiseren van hun dromen. De uitgedeelde paspoorten dienen ook als de basis voor een Beyond commune die zich na een daverende start in de komende jaren verder kan ontwikkelen.