Nieuws/Vrij

Recept van de dag

Hopeloos ouderwetse andijviestamppot

Door Felix Wilbrink

Wie gebruikt er nog azijn in het eten? En waarom eigenlijk niet? Een paar druppels ervan maken gerechten als stamppot juist zo lekker.

Bij mij thuis staan altijd verschillende soorten azijn. Voor als het echt, echt lekker moet zijn de Chardonnay-azijn van Forum uit Spanje. Dat drink je haast voor je genoegen. Maar een gewone appelazijn is ook geweldig (wel bio natuurlijk) of een kruidenazijn gewoon uit het vak, het geeft de meeste gerechten een geweldige kick.

Vroeger stond er een flesje azijn op tafel, vlak voor het eten deed iedereen naar behoefte een paar druppels over het eten. Wat zeker is dat een beetje azijn het bloedsuikerniveau vaak gunstig beïnvloedt.

Was de andijvie, als je ze tenminste niet vers van de buurman krijgt, ijskoud en snij ragfijn. Laat goed uitlekken. Schil de aardappel en snij in stukken. Kook ze gaar. Giet af en laat uitstomen.

Verwarm de melk in een pannetje. Voeg de melk, eidooier en boter toe aan de aardappelen en stamp fijn. Breng op smaak met mosterd, peper en een beetje zout. Meng er de andijvie door. Serveer met uitgebakken spekjes en rookworst en een paar druppels azijn. Tafelbier Piedboeuf erbij.

Nodig voor 4 personen:

• 1 kilo aardappelen

• 50 gram boter

• eidooier

• scheutje warme melk

• 1 eetlepel fijne mosterd

• peper en zout

• 600 gr ragfijn gesneden andijvie

• azijn naar smaak

• 100 gr uitgebakken spekjes

• 1 warme rookworst

Door Felix Wilbrink