854423
Varen

Boottest Cantia 31 Launch by Vedette

Splinternieuw jasje

De oorsprong van de Cantia 31 Launch is al heel oud. Al tientallen jaren varen er jachten met hetzelfde onderwaterschip onder de naam Kent rond. De Vedette-werf, bekend van de stalen motorjachten, brengt nu de boot in een modern jasje en ook als huurjacht uit.

Bij Vedette zijn ze gewend boten voor het leven te bouwen. Samen met polyesterbedrijf Adel is de nieuwe Cantia helemaal aan de eisen van deze tijd aangepast. Het vrijboord is met 12 cm verlaagd. Ook is een iets langere opbouw gemaakt, waarin twee volwaardige tweepersoonsbedden plaats kregen.

De kop is vrij spits, wat vooral in golven prettig vaart. Het anker rust in een koprol en de ankerketting valt in een kettingbak.

De Cantia heeft een vrij ruime kuip en een kajuitopbouw die ruimte overlaat voor brede gangboorden met prachtig rvs relingwerk. De drie ramen zijn klapbaar zodat de doorvaarhoogte tot 2.30 meter kan worden beperkt. In de kuip zijn twee comfortabele stoelen en twee L-vormige banken bij de spiegel. Een kleine deur leidt naar het zwemplateau. Op de kuipvloer is een groot luik waaronder de motorruimte zich bevindt. Alle techniek is met liefde ingebouwd. De standaard motorisering is met een 52 pk Vetus diesel, maar de testboot had een 60pk Nanni. Ook zwaardere motorisering is mogelijk, al is het de vraag of dit bij een water verplaatsende boot met beproefde romp zinvol is.

Erg praktisch is de indeling van deze nog geen 10 meter lange boot. De kajuitingang is lekker breed. Aan stuurboord een dinette, aan bakboord een complete kombuis. Naast de kajuitingang is de natte ruimte met toilet en afgescheiden doucheruimte. waarin je staand kunt douchen. Er zijn twee slaapvertrekken. De eigenaarshut is voorin en bestaat geheel uit een bed in V-vorm met opvulstuk. De andere tweepersoons slaapruimte vind je achter een laag deurtje naast de kajuitingang. Dat maakt deze ruimte gezellig, maar voor ouderen lastig bereikbaar. Kastruimte is beperkt, maar de betimmering met blond eiken is degelijk.

Varen met de Cantia is verrassend gemakkelijk. De relatief zware boot is fluisterstil, manoeuvreert bijna om de eigen as, maar schakelt nogal wreed in. De topsnelheid ligt rond 14 km/u. Iets rustiger varend vlakt de hekgolf af en blijft het verbruik op een sympathiek laag niveau. Bijzonder: de boot vaart bijna net zo gemakkelijk achter- als vooruit.

Dankzij de nieuwe indeling en de goede vaareigenschappen is de compacte Cantia prima geschikt voor jonge gezinnen. De sprijs begint bij €158.000: redelijk voor deze bouwkwaliteit. Huren bij Varion Jachtverhuur vanaf € 925 per week.

7,2

Constructie ****

Comfort & ruimte ***

Afwerking ***

Ergonomie ****

Varen ****

Prijs / kwaliteit ***

Lengte

9,85 m.

Breedte

3,50 m.

Diepgang

0,99 m.

Doorvaarhoogte

2,21 m

Gewicht

5700 kg

Motorisering

52-135 pk

inboard diesel

Prijs

vanaf ca. €158.000

vedette.nu