Nieuws/Vrij

Interview

Sanne Hans staat stil bij mijlpaal

Andreas Terlaak

Alsof ze in een hogesnelheidstrein zat: dat gevoel had Sanne Hans (33) de afgelopen negen jaar. Het ging supersnel, het ging geweldig, het ging de goede kant op. Maar waar was ze eigenlijk allemaal geweest?! Daarom keerde Miss Montreal voor de opname van haar deze week te verschijnen mini-album terug naar waar het allemaal begon: Portugal.

Andreas Terlaak

Wat maakt Portugal zo speciaal dat je na negen jaar terug wilde?

„Dat weet ik niet meer.”

Dat weet je niet meer? Waarom wilde je dan terug?

„Juist omdat ik het niet meer weet! Ik was 23 of 24, in ieder geval heel jong. Ik moest mijn eerste album inzingen. Er kwam in die tijd zóveel op mijn pad. Als je bekend wordt, gaan allerlei mensen zich opeens met je bemoeien. Ik vertrouwde niemand. Ik zat privé helemaal niet lekker in mijn vel. Ik hing doodmoe ergens in een grote studio en dacht: what the fuck is er met mijn leven aan de hand? Zegt mijn platenbaas: Zal ik je naar Portugal sturen om dat album op te nemen? Wat vrienden mee, dan heb je het daar fijn en ben je op je gemak. Echt lief en goed. Maar hoe het toen was, is in een soort waas verdwenen. Eén grote, vage tijd was het. Bizar. Dat wilde ik terughalen.”

Is dat gelukt?

„Nou, eigenlijk niet! Wat heel vage herinneringen. Toen we van de week op het strand waren, dacht ik: o ja, hier waren we toen ook. En nog iets met een karaokebar. Maar dat is het eigenlijk. Het is misschien ook meer symbolisch. Even stilstaan bij wat ik allemaal heb bereikt. Een mijlpaal. Zo langzamerhand kan ik ervan genieten. Drie jaar geleden dacht ik nog dat alles zomaar – poef! – over kon zijn.”

Lees het hele interview dit weekend in ons magazine VRIJ.