880945
Varen

Aan mijn steiger

Sparen voor wereldreis

— Zij komt uit een zeevaardersgezin, maar had tot dertien jaar geleden nooit gezeild. Nu woont Alexandra Tromp-Kok op een boot en wil ze ermee op wereldreis.

Alexandra Tromp-Kok met haar man: „

Alexandra Tromp-Kok met haar man: „

Zij komt uit een zeevaardersgezin, maar had tot dertien jaar geleden nooit gezeild. Nu woont Alexandra Tromp-Kok op een boot en wil ze ermee op wereldreis.

Alexandra Tromp-Kok met haar man: „

Alexandra Tromp-Kok met haar man: „

„Mijn vader was zeeman, mijn broer zat bij de marine en ikzelf ook een aantal maanden. De pleziervaart ontdekte ik pas toen ik mijn man ontmoette. Zijn vader had een motorboot en ik vond het heerlijk om mee te gaan. Op een gegeven moment zijn we samen gaan kijken voor een motorboot, maar dat was het qua varen toch niet. Te saai.”

„Toen ontstond het idee om een zeilboot aan te schaffen. Drie weken later kochten we er een. Met onze eerste en tweede boot hebben we respectievelijk twee en tien jaar gevaren. Vorig jaar zeiden we tegen elkaar: als we ooit op reis willen, is het nu een goed moment om ons voor te bereiden. We hebben onze boot en huis verkocht en deze Bénéteau gekocht. Daar ging maanden van zoeken aan vooraf. We zijn zelfs op en neer naar Barcelona geweest, maar uiteindelijk vonden we deze gewoon in Nederland.”

„Sinds 1 juli wonen we met onze kat op de boot zodat we flink kunnen sparen. Een droom is een doel zonder deadline, zeggen ze weleens, daarom hebben we ons moment bepaald: over een jaar of vijf. Voorlopig wonen we hier heel lekker. Zodra ik in de haven ben, heb ik een vakantiegevoel. Natuurlijk baal je er weleens van als het hard regent en waait en je moet die steiger nog over. Dat weegt niet op tegen het uitzicht!”

„Deze boot is van alle gemakken voorzien: open en ruimtelijk, met een riante keuken en een wasdroogcombinatie. Ik moet er niet meer aan denken om in een gewoon huis te wonen. Je hebt hier geen directe buren en die rust is zo fijn. Ik kan ook zo ontspannen werken. De reden dat we over een tijdje weggaan, is dat we nieuwsgierig zijn naar de rest van de wereld. We houden van reizen, van vrijheid, avontuur. We zijn allebei als kind vrij vaak verhuisd, dus we zijn niet gebonden aan een vaste plek. We hebben geen kinderen. Hoe leuk is het dan om te kijken wat er nog meer valt te zien en te beleven?!”

Eigenaar

Alexandra Tromp-Kok (50),

procesregisseur

Bootmerk en -type

Bénéteau Oceanis 44 CC

Werf (gebouwd bij)

Bénéteau, 1995

Motor

Volvo Penta 80pk

Geschatte waarde

Een ton

Mooiste reis

„Kanaaleilanden.”

Toekomstplannen

Varen waar de wind ons brengt.”