Nieuws/Vrij

Recept van de dag

Pasteitjes met kruidenkwark

Door Felix Wilbrink

Afgelopen zaterdag hadden we hier een recept uit een boekje dat onder redactie van Ria van Eijndhoven uitkwam in 1986. Ria van Eijndhoven was een van onze eerste tv-chefs. En ze had in Delft de kookstudio’s De Kokkerie.

Die wordt nu gerund door ’s lands meest creatieve chef, Yuri Verbeek. Even Yuri gebeld, want op het internet kom ik vrij weinig tegen over Ria van Eijndhoven. Hij zegt: “Ze woont gewoon naast de studio, is ver in 80 en maakt het prima. Mijn culinaire oma, noem ik haar altijd.”.

Ook uit Kaasgerechten: Meng tarwebloem met bakpoeder, ei, zout en slagroom. Werk daar dan de in blokjes gesneden koude boter door, goed kneden en driekwartier laten rusten.

Meng dikke kwark met zure room, ei, tuinkruiden en bosuitjes. Breng op smaak met lekker veel zwarte peper. Het deeg uitrollen en er cirkels uitsteken (doorsnee 10 cm). Bestrijk het oppervlakte dun met losgeklopt ei, leg aan één kant wat kwarkmengsel, dichtvouwen, goed aandrukken, insmeren met ei en de oven in. 200°C, 25 minuten. Straffe Hendrik ernaast. Denk ik zo.

Nodig voor vier tot zes pasteitjes:

•300 gr bloem

•½ theel bakpoeder

•1 ei

•zout

•1/8 l slagroom

•80 gr koude boter

•250 gr kwark

•1 ei

•peper

•3 eetl gemengde gehakte tuinkruiden

•1 eetl fijngesneden bosui

•1 losgeklopt ei