Nieuws/Vrij

Mislukte oversteek

Filmrecensie| Revenge of the green dragons

Martin Scorsese stond nog in ’t krijt bij Wai-Keung Lau. The departed, waarvoor de Amerikaanse cineast zijn langverwachte Oscar won, was immers een remake van Lau’s Infernal affairs (2002).

Toen zijn collega uit Hong-Kong met The revenge of the green dragons de grote oversteek naar Amerika waagde, was het tijd de openstaande rekening te vereffenen.

Scorsese klom dus aan boord van deze productie en hielp als executive producer mee met roeien. Alleen: een lekkend bootje drijvende houden is niet simpel en soms zelfs onmogelijk. Zeker als er zulke grote gaten in de romp zitten als hier.

Dit gangsterepos over twee Chinese immigranten die als kind al gedwongen worden tot een bende in Queens toetreden, wil graag een soort Goodfellas zijn. Maar het enige wat deze film met z’n superieure voorbeeld gemeen heeft, is het misselijkmakende geweld en een optreden van acteur Ray Liotta. Dat is lang niet genoeg, want bespottelijke dialogen, een rommelig verhaal, vlakke personages en een overdadige beeldregie trekken Revenge of the green dragons onherroepelijk de zwarte diepte in.