Nieuws/Vrij

Minder ongelukken met zelfrijdende auto's

Door Van onze redactie OverGeld

De komst van zelfrijdende auto's is goed nieuws voor verzekeraars. Die krijgen namelijk 65 tot 90 procent minder schade af te handelen, voorspelt verzekeringsconsultant Anna van Tienhoven.

"De transitie is al begonnen", stelt Van Tienhoven in een interview met brancheblad Verzekerd!. Toch zal het nog een grote puzzel zijn om te zien wie betaalt als een zelfrijdende auto toch brokken maakt. "Nu zijn bestuurders nog verantoordelijk, straks zijn dat de producenten. Er komt nu een overgangsperiode waarbij er gewone auto’s, deels autonome en hoog autonome auto’s rondrijden. Daar zijn nu nog geen regels voor."

Geen verlaging

"Verzekerden hoeven ook nog niet te rekenen op forse premieverlagingen", licht Van Tienhoven toe. "Zelfs de slimme auto's van nu, die al zijn uitgerust met een waarschuwingssysteem voor als je per ongeluk van rijbaan verwisselt, krijgen geen premiekorting." Op termijn hoeven eigenaren van zelfstuderende auto's wel minder premie te betalen. "Maar wanneer en hoeveel, dat kan ook ik niet voorspellen. Verzekeraars zijn daar volop over in discussie."

Daarnaast geeft de zelfrijdende auto, die zijn locatie constant doorgeeft, verzekeraars de kans de premie te bepalen aan de hand van iemands vaste routes. Van Tienhoven: "De premie is nu gebaseerd op het aantal kilometers dat je rijdt, maar er wordt geen rekening mee gehouden met waar je ze rijdt. Stel dat ik in de polder woon, maar voor mijn werk de hele dag in Amsterdam rondrijd. In de stad is het risico op schade groter. Daar wordt nu geen rekening mee gehouden, terwijl dat technisch wel kan."