Nieuws/Vrij

Recept van de dag

Belgische kip met bier

Wanneer je om een uur of zes in de avond door Leuven loopt, zie je overal achter de ramen van de studentenhuizen groepen jongeren samen koken. Misschien heb ik in Nederland niet goed opgelet, maar ik vind het een mooi gezicht.

Nog een Belgische recept: Leg de stukken kip, selderij, knoflook, ui, wortel en spek in een kom en giet er het bier bij. Voeg er de kruidnagels, tijm, laurier en kaneel aan toe en dek de kom af. Zet de kom gedurende 12 uur in de koelkast.

Verwijder de stukken kip uit de marinade en laat ze goed uitlekken. Haal de kruidnagels uit de marinade. Zeef de marinade. Laat wat de boter smelten in een hoge pan op een gemiddeld vuur en laat daarin de stukken kip braden gedurende 10 minuten. Voeg er dan de ui, de paddenstoelen, en de gemarineerde groenten en spek aan toe.

Na vijf minuten giet je er het bier weer over, zet een deksel op de pot en laat dit 2 uur op een laag vuurtje staan. Zeef het kookvocht er uit en kook dat sterk in. Dan alles samen serveren.

Peper en zout naar smaak. Chimay ernaast, natuurlijk.

Nodig voor 4 tot 6 mensen:

•1 grote kip in stukken

•75 cl bier Chimay bleue

•250 g champignons

•250 gr zeer dun gesneden gerookt spek

•2 grote uien, gesneden

•15 zilveruien

•2 tenen knoflook

•2 grote wortelen

•1 stengel selderij

•4 kruidnagels

•1 theel kaneel

•peper en zout

•1 takje tijm

•2 laurierblaadjes