954967
Vrij

Museum krijgt een Jan Steen

Museum Bredius in Den Haag heeft een werk van de wereldberoemde zeventiende-eeuwse schilder Jan Steen gekregen. Het doek, met een geschatte waarde van een half miljoen euro, is geschonken door een anonieme Haagse kunstverzamelaar.

„Het is vrij zeldzaam dat mensen gedurende hun leven een Jan Steen schenken. De aanbieder heeft voor Bredius gekozen, omdat hij het museum goed kent en er zeker van is dat het schilderij niet in een depot verdwijnt”, vertelt bestuurslid en bekend kunsthandelaar Willem Jan Hoogsteder.

Het kunstwerk De woede van Ahasverus, dat vandaag officieel wordt onthuld, is een laat werk van Jan Steen. De schilder is bij het grote publiek vooral bekend vanwege wilde taferelen, waar we het gezegde ’huishouden van Jan Steen’ aan te danken hebben.

De gift speelt de hoofdrol bij de nieuwe tentoonstelling ’Kennerschap: Bredius, Jan Steen en het Mauritshuis’. Het wereldberoemde Mauritshuis wordt morgen na een verbouwing van twee jaar heropend door koning Willem-Alexander.

Abraham Bredius was twintig jaar directeur van het museum, dat het Koninklijk Kabinet van schilderijen huisvest. Na zijn overlijden liet hij zelf een collectie van tweehonderd schilderijen na. Dankzij een groep Haagse kunstliefhebbers en sponsors zijn deze werken sinds 1990 te zien in een naar hem vernoemd museum in een stadspaleis recht tegenover het Torentje van premier Mark Rutte.