Nieuws/Vrij
960881
Vrij

Waterstof op wereldniveau

Waterstof als ´brandstof´ staat van alle alternatieven nog in de kleinste kinderschoenen. Je kunt waterstof (H2) momenteel op ongeveer 100 plekken in de wereld tanken.

Werkingsprincipe

Een Fuel Cell Vehicle (FCV) heeft een brandstofcel waarin H een reactie aangaat met zuurstof. Met de elektriciteit die daarbij vrijkomt wordt een elektromotor gevoed. De zuurstof is alom aanwezig, de waterstof moet worden getankt, onder hoge druk. De standaard is 350 bar, maar 700 bar wordt steeds meer gemeengoed. Dat kost wat meer energie tijdens het tanken maar de opslagtanks kunnen dan logischerwijs twee zo klein worden bij dezelfde hoeveelheid waterstof.

Verkeerde betiteling

Officieel is ‘brandstof’ trouwens een verkeerde betiteling, aangezien er een flinke hoeveelheid stroom (lees: energie) voor nodig is om de waterstof te produceren. In een duurzamere toekomst heeft het heeft natuurlijk alleen zin als dit proces op milieuvriendelijke wijze plaats kan vinden, bijvoorbeeld met energie uit waterkrachtcentrales of wind en zon. Vergeet echter niet dat er ook energie nodig is om benzine te maken. Volgens verschillende bronnen moet je 10 tot 20 procent bij je brandstofverbruik optellen om de uitstoot tastbaar te maken die met de winning en raffinage van de olie gepaard is gegaan. Vergeet ook niet dat je de fossiele brandstof in een motor verbrandt die op z’n best (een diesel) rond de 40 procent rendement levert. Een brandstofcel heeft een rendement van ongeveer 60 procent.   

H-tankstations

Vooralsnog zijn er vier waterstoftankstations in Nederland waar je met die H2-auto’s terechtkunt, maar overlegorgaan H2mobility (waar verschillende autofabrikanten en partijen uit de industrie in zitten) mikt rond 2017 op 15 à 20 stuks. Over de hele wereld zijn er meer dan 100 waterstoftankstations verspreid waar ter plekke H2 wordt gegenereerd of wordt aangeleverd via een truck of pijpleiding. Hier vind je een overzicht van alle tanklocaties in de wereld. De lijst is behoorlijk up-to-date. In Autovisie 12 lees je meer over alternatieve brandstoffen en de exacte tanklocaties in Nederland.