977690
Vrij

Sing-a-long met Hans Liberg

Welke cabaretier lukt het om de hele zaal binnen drie minuten uit volle borst aan het zingen te krijgen? Dat is Hans Liberg. Hij doet het al 25 jaar en kan er aan zijn publiek te merken nog jaren mee vooruit. Het is een voor hem beproefd recept: hij geeft aan, het publiek kopt in.

Zijn veelal oudere aanhang kan niet wachten op de bekende reclamedeuntjes en sonates die we allemaal (her)kennen. Bach, Beethoven, maar ook Carglass en Unox. Een avondje Liberg is een feest der herkenning. Voor de pauze lukt het hem om de hele zaal heel hard ’kip’ te laten roepen, waarna hij het publiek zogenaamd vermanend toespreekt dat het niet met zich moet laten sollen.

Die boodschap komt niet aan, sterker nog, de baldadigheid slaat toe. In het tweede deel van de show worden de ouderen in de zaal namelijk uitgedaagd om schunnige liedteksten uit hun jeugd te zingen. En als bejaarden met z’n allen ondeugend worden, berg je dan maar. Sommige teksten zijn zelfs te grof om hier te herhalen, bijvoorbeeld het antwoord op de gezongen vraag: ’Waar komen jullie toch vandaan?’ Enfin, misschien kent u het ook.

Maar de relatief jongere bezoekers konden helemaal niets met een liedje als ’Er was een vogel en het beestje kon niet kakken’. Nu is een zaal vol gierende en proestende bejaarden best aandoenlijk om te zien, maar Liberg moet oppassen dat hij alles onder de pakweg zestig jaar niet van zich vervreemdt. Tussen de soms kinderlijke sing-a-long door laat Liberg leuke sketches zien en houdt hij een aangename conference over zijn jeugd in de Jordaan. Hij wordt in Ick Hans Liberg begeleid door twee leuke muzikanten en heeft de charmante jonge Daan Boom naast zich als assistent. Dat Liberg vele instrumenten bespeelt, buit hij in dit programma flink uit. Voor de fans is dit programma vast om te smullen, maar een ieder die niet van sing-a-long houdt, moet maar beter uit de buurt blijven of het halve programma de andere kant opkijken.