Nieuws/Vrij
977778
Vrij

Bijzondere werken Hugo Claus onder de hamer

Ter ere van zijn 85e geboortedag vindt dinsdag een veiling plaats met vijftig items van Hugo Claus. Van de bekende Vlaamse schrijver en kunstenaar, die in 2008 overleed, gaan boeken, kunstwerken en foto's onder de hamer. Hieronder zijn een paar bijzondere bibliofiele uitgaven die in zeer beperkte oplage zijn verschenen, zoals die van het gedicht Cobra.

Deze luxe editie uit 1992 kwam in een oplage van 5 exemplaren uit. Hierop is al ruim 700 euro geboden, aldus onlineveilinghuis Catawiki. Verder kunnen liefhebbers een origineel draaiboek van de film Dorp aan de rivier bemachtigen. Claus schreef hiervoor het scenario. Daarnaast biedt het veilinghuis een gesigneerde eerste druk uit 1983 van Het verdriet van België aan en het topstuk is volgens Catawiki een kunstwerk van Claus uit de jaren 60. Dat brengt naar verwachting 3000 tot 5000 euro op.

De schrijver zou afgelopen zaterdag jarig zijn geweest. Volgens veilingmeester Heine Scholtens is er veel belangstelling voor de veiling. „Het komt vaker voor dat er bijzonder werk van Hugo Claus op een veiling wordt aangeboden, maar 50 items tegelijk zie je zelden.” De veiling loopt dinsdag om 20.00 uur af.