977793
Vrij

BAIC aast op overname Europees of Amerikaans automerk

De Chinese Beijing Automotive Group Co (BAIC) heeft interesse in het kopen van een Europees of Amerikaans automerk om zo de wereldwijde positie verder te versterken. Dat meldt persbureau Reuters.

Kandidaten

BAIC kondigde vorig jaar al aan te zoeken naar een Europees merk, maar kijkt nu ook naar merken op de Amerikaanse markt, zo meldt Dong Haiyang, dat de uitbreidingsplannen van BAIC onder zijn hoede heeft. “We hebben kandidaten”, zegt Haiyang, maar welke noemt hij niet. BAIC zoekt in ieder geval naar een merk in de hogere middenklasse of het premium-segment.

Bedrijfsportefeuille

Het Chinese autoconcern is al jaren bezig met het uitbreiden van de bedrijfsportefeuille. Zo kocht het in 2009 Saab-technologie van General Motors en kocht vorig jaar in eigen land nog twee kleinere merken op. Bovendien werd eind maart nog een overeenkomst met Daimler getekend om samen in totaal 4 miljard euro te investeren in de joint venture Beijing Benz (BBAC), een samenwerking tussen Daimler en BAIC Group. Van dat geld wordt 1 miljard euro gestoken in uitbreiding van productiecapaciteit. De productie moet zodoende in 2015 verdubbelen naar 200.000 auto’s op jaarbasis.