989265
Vrij

Doek van Van Gogh te koop op TEFAF

Het schilderij Le Moulin de la Galette van Vincent van Gogh wordt door de Britse kunsthandel Dickinson te koop aangeboden op de kunstbeurs TEFAF die van 14 tot 23 maart in Maastricht wordt gehouden. Het doek is in het bezit van een eigenaar die anoniem wenst te blijven. Dat heeft de beurs maandag meegedeeld.

Britse deskundigen schatten dat het werk van 55 bij 38,5 centimeter bij verkoop een bedrag van „acht cijfers” zal opbrengen. Het kleurrijke schilderij speelde een belangrijke rol bij de erkenning en roem die Van Gogh later ten deel vielen. De schilder vervaardigde het doek in Parijs in april 1887.

Het schilderij ging na de dood van Vincent over op zijn broer Theo. Toen die overleed organiseerde zijn weduwe Johanna meerdere tentoonstellingen met de nalatenschap van haar zwager. Later gaf ze het doek in ruil voor een portret aan de schilder Isaac Israëls, met wie ze indertijd een verhouding had. Na diens dood in 1934 kwam Le Moulin de la Galette onder meer in handen van de flamboyante Amerikaanse miljonair Charles Engelhart, op wie Ian Fleming zijn Bondschurk Goldfinger baseerde. Het doek was inmiddels, midden jaren vijftig, al veel geld waard.

Van Gogh signeerde zijn werk bijna nooit, maar op dit schilderij staat een prominente handtekening. Het schilderij werd voor het laatst in 1965 tentoongesteld, aldus TEFAF.