Vrouw/Columns & Opinie
1005245450
Columns & Opinie

Feest verbroedert! Stop het misselijkmakende gezeur over Kerst

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Doe even normaal zeg, met z’n allen! De discussie rond Zwarte Piet is nog maar net terug in de zak gestopt of we hebben een nieuw onderwerp om uit te kafferen: Kerst. De politieke correctheid rond dit feest is een gemiste kans bevolkingsgroepen tot elkaar te laten komen. Feest verbroedert!

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

De ene na de andere school of gemeente schaft het kerstfeest of de kerststal in de aula af omdat sommige tere zieltjes niet tegen wat herders en schappen en een kribbe zouden kunnen en in de supermarkt heten de kerstkransjes opeens feestkransjes, want stel je voor dat iemand er aanstoot aan neemt. Kappen nou!

Eindejaarsvieringen en wensdagen

Die hele discussie over Zwarte Piet kon me gestolen worden, omdat ik vind dat je je nooit door de mening van anderen uit het veld moet laten staan. Alles valt of staat met de betekenis die je aan dingen of woorden geeft. Een betekenis krijgt vorm in je hoofd. Jouw hoofd. Nergens anders. Volg daarom je eigen gevoel, wees niemand moedwillig tot last en we komen een heel eind met z’n allen.

Maar om kerstvieringen om te dopen in 'eindejaarsvieringen' of 'wensdagen' om andersgelovigen of atheïsten niet voor het hoofd te stoten, dat gaat mij echt veel te ver.

Ik heb in allerlei landen gewoond en het leuke is juist dat je door al die verschillende culturen en smaken een rijker mens wordt. Smaken die je toe kunt voegen aan je eigen basissmaken. Laten we daarom niet doorslaan met z’n allen. Want nu lijkt het einde zoek. Laten we trots zijn op wie we zijn en waar we vandaan komen. Ja, dat geldt ook voor diegenen die niets met Kerst hebben. Persoonlijk geloof ik niet in God en de geboorte van Jezus, maar Kerst vieren hoort bij onze cultuur. Onze gebruiken overboord gooien om maar niemand ontevreden te maken, is struisvogelgedrag.

Niet de oplossing

Zelfontkenning en misselijkmakende politieke correctheid is juist een gemiste kans om verschillende bevolkingsgroepen nader tot elkaar te laten komen. Feest verbroedert, zoals sport dat ook doet. En je verdiepen in de cultuur van het land waar je woont ook.

Natuurlijk is het goed om rekening te houden met elkaar en elkaars geloofsovertuiging. En als je een kerstboom niet ziet zitten omdat het niet bij je opvoeding of afkomst of geloof past, prima! Niks moet, alles mag, maar alle zaken die met westerse identiteit te maken hebben afschaffen, dat is echt de oplossing niet.

Bovendien, dan kunnen we overal wel over gaan zeuren. Of wacht, doen we dat tegenwoordig eigenlijk niet allang? Stel dat we van het Suikerfeest bijvoorbeeld onze nationale feestdag zouden maken, gewoon om andersdenkenden zich thuis te laten voelen (ja, ik zou er niet van opkijken als dat voorstel echt op een dag het levenslicht ziet), dan gaan meteen alle diabetici van dit land volledig uit hun dak. Veel te confronterend. Dus dat kan niet.

Geniet van diversiteit

Op mijn Facebookpagina kwam ik een geestig bericht tegen van iemand die voorstelde Valentijnsdag ook maar af te schaffen, omdat het feest enorm confronterend zou zijn voor hartpatiënten. Dat was uiteraard grappig en spottend bedoeld, maar de ondertoon was duidelijk. Stop eens met zeiken met z'n allen, mensen. Laat al die betekenismakende machines in jullie hoofden los en wel zo snel mogelijk.

En als je je afvraagt welke machine ik bedoel, nou díe machine die je juist hoorde, die stem die je constant dingen influistert. 'Die is niet leuk en dat is vervelend en zus is niet goed.' De hele dag ratelt die stem maar door in ons hoofd.

Veel mensen denken dat zij die stem zijn, maar die stem in je hoofd die de hele tijd dingen vindt van anderen, van jouzelf en gebeurtenissen die op je pad komen, die stem die ben jij niet! Hij is slechts het resultaat van je beschermingssysteem, van dingen die je eerder hebt meegemaakt en die je moet behoeden voor gevaar zodat je kunt overleven. Die stem beschikt alleen altijd over gebrekkige informatie.

En kun je goed oordelen op incomplete info? Nee. Laat daarom de betekenis los en niemand zeurt nog over woorden die door anderen worden uitgesproken. Laat de angst niet regeren! Echt, je mag er zijn, iedereen mag er zijn, ook migranten en andersdenkenden, maar trek je niet alles zo aan, identificeer je niet met het negatieve, maar laat los en geniet van de rijkheid en de mogelijkheden en de diversiteit!

Omarm elkaar

Suikerfeest prachtig, andersdenkenden welkom, maar eigen cultuur en gedachtegoed zijn net zo belangrijk. Stop met zeiken en omarm elkaar. Wees lief en gezellig. Zonder afbreuk te doen aan waar je vandaan komt of waar je naartoe gaat en zonder je iets aan te trekken van de woorden van anderen. Dat vraagt flexibiliteit van geest, van alle betrokkenen. Dat zouden we toch moeten kunnen met z’n allen?

Halleluja! Kom op, mensen, vrede! Het is Kerst, nota bene!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.