Nieuws/Vrouw
1005713237
Vrouw

'Kleithee? Gebruik je gezond verstand!'

Dat voedingscoach Rens Kroes haar volgers opriep om twee keer per dag een glas klei te drinken viel niet bij iedereen in goede... aarde. Toch heeft Renske het hier over een eeuwenoud verschijnsel, dat wel degelijk functioneel kan zijn, zegt hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell. En ook voedingsdeskundige Yvet Noordermeer is niet direct afwijzend. "Blijf naar je eigen lichaam luisteren."

Voedingsdeskundige Yvet Noordermeer: "Er zijn twee kanten aan dit verhaal. Sommige mensen zeggen dat het ongeschikt is om te detoxen en dat het zelfs schadelijk kan zijn. Ik denk dat het verschilt van persoon tot persoon. Dat het ligt aan je eigen constitutie."

"Het is wel bekend dat groene klei metalen opneemt en een boost kan geven aan je weerstand. Klei is een natuurproduct, dus in die zin zou het geen kwaad moeten kunnen. Ik heb zelf wel eens modder gebruikt om te detoxen. Het zand daarin schuurt je darmen schoon.

Detox

"Om aan de veilige kant te zitten zou ik klei niet direct aanraden bij een detox, maar eerder groenten- en fruitsap adviseren. Dan weet je zeker dat je gezond bezig bent. Ik zou willen adviseren dat je voor jezelf moet kijken wat het doet. Als je het wil proberen, luister dan naar de signalen van je lichaam."

Klakkeloos

"Neem niet alles over wat een Rens Kroes of een zelfbenoemde gezondheidsgoeroe roept. Blijf luisteren naar je eigen lichaam. Zij gelooft er heilig in, maar het kan zijn dat het voor jou niet goed werkt. In die zin is het niet handig dat zij het maar klakkeloos roept."

Eeuwenoud

Hoogleraar Jaap Seidell, auteur van oa. 'Het voedsellabyrinth': "Het eten van aarde of klei is een eeuwenoud verschijnsel. Aarde en klei bevatten mineralen, sporenelementen en bacteriën en hebben als zodanig enige voedingswaarde. Alleen van belang als die zaken niet via een normale voeding kunnen worden verkregen. Het eten van klei kan wel degelijk functioneel zijn. Het zou mogelijk de opname van toxische stoffen kunnen beperken. Aarde/klei (zeker in de moderne tijd) kan echter ook een hoop verontreinigingen bevatten die mogelijk schadelijk kunnen zijn."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.