Nieuws/Vrouw
1006262222
Vrouw

Sjaans dochter is fitnessmodel: Ik ben supertrots op haar

Normaal gesproken hebben fitness bikini-modellen of bodybuildsters een coach. Toen fitness bikini-model Shirley (32) zonder professionele coach kwam te zitten, vroeg ze haar moeder of zij haar wilde begeleiden. En daar twijfelde Sjaan Hesselberth (63) geen moment aan.

Sjaan: “Ik geef geen trainingsadvies, maar ik zorg voor haar eten, smeer haar lichaam in bij een wedstrijd en ben er vooral voor mental support. Die wedstrijden zijn zenuwslopend en stressvol en ik ben er dan voor haar.

We zijn heel erg close en hebben nooit onenigheid gehad tijdens wedstrijden. Ik heb zelf ook jaren aan fitness gedaan, maar dan in groepsverband. Ik deed geen wedstrijden, maar ik snap haar passie heel goed.”

Jong en fanatiek

Toen Shirley jonger was, was ze volgens haar moeder al druk bezig met uiterlijk en sporten. Sjaan: “Ze heeft op zo’n dertien sporten gezeten. Het langst deed ze aan turnen, de andere sporten heeft ze vooral op een blauwe maandag gedaan.

Shirley raakte snel op dingen uitgekeken. Hadden we net een nieuwe hockey-outfit aangeschaft, vond ze het opeens niet meer leuk en stopte ze weer.”

Fitness

Dat veranderde toen haar dochter in contact kwam met fitness. Sjaan: “Toen ze zestien jaar was, ging ze fitnessen; twee keer in de week, samen met haar broer. Dat vond ze voor het eerst wél heel erg leuk.

Langzamerhand begon ze fanatieker te worden en wilde ze kijken of ze zichzelf ‘droog’ kon trainen. Uiteindelijk werd ze door een kennis benaderd via Facebook met de vraag of ze interesse had in wedstrijden.”

Toen Shirley op haar 26e met de mededeling thuiskwam dat ze aan wedstrijden wilde meedoen, reageerde het gezin enthousiast. Sjaan: “We vonden het geweldig. Wij zijn altijd naar wedstrijden gaan kijken en ik ben later natuurlijk als coach zowat de hele wereld rondgereisd met Shirley.”

Michelin-poppetje

“Ik ben nooit bang geweest dat Shirley er helemaal opgepompt uit zou komen te zien. Want dan moet je rotzooi gaan gebruiken en ik wist gewoon dat ze dat niet zou doen, ze wil er niet uitzien als een Michelin-poppetje.

Ik weet dat ze veel sport, maar ik heb me nooit zorgen gemaakt. Ze is slim, fanatiek en heeft veel discipline, ik ben trots op wat ze heeft bereikt. Shirley is de enige Nederlandse die in Amerika zoveel prijzen heeft behaald. Dat vind ik knap.”

Eten bij moeders

Shirley volgt dan ook een strikt dieet en kan niet zomaar uit de bocht vliegen met eten. “Ze sport zes dagen in de week en ik kook nog iedere dag voor haar. Ze komt twee keer op een dag bij mij eten, want ze eet warm en vooral groenten en vis.

Shirley werkt als apothekersassistent en komt dan tussen de middag bij mij eten, en dan na haar werk – vóór het sporten – komt ze weer eten.”

Eigen beeld

Eigen beeld

Show

“Het fitnesswereldje op dit niveau is een wereld apart. Maar de sfeer in Amerika is veel gezelliger dan in Nederland. Er is minder onderlinge jaloezie en ik heb er zelfs vrienden aan overgehouden.

Shirley heeft nu zo’n dertig wedstrijden gedaan en de mooiste was in Connecticut, USA. Toen stapte ze over van de amateur klasse naar de professionele klasse en won ze in twee categorieën. Ze maakte er daar zo’n geweldige show van!”

Prijskaartje

“Voor het geld doe je niet mee aan zulke wedstrijden, je wint een mooie trofee en de eer. Wedstrijden op het niveau van Shirley vinden maar twee à drie keer per jaar plaats en kosten veel geld. Onder de zesduizend euro kom je er niet, want je moet alles zelf betalen.

Shirley maakt haar eigen outfits en sieraden, dus die hoeven we gelukkig nooit aan te schaffen, anders zou het helemaal onbetaalbaar zijn. En de vliegtickets zijn ook prijzig, want ik moet ook nog mee. Daarom blijven de mannen thuis: iemand moet het geld verdienen, haha!”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.