Vrouw/Praat Mee
1006360686
Praat Mee

'Minister Schultz is mijn reddende verkeersengel'

Appen en fietsen is een levensgevaarlijke combinatie

Appen en fietsen is een levensgevaarlijke combinatie

Mobieltjes en pubers. Het is een gewaagde combinatie. Vooral in het verkeer. Ook ik zie mijn zoon (14) elke dag de straat uitfietsen. Al minstens honderd keer heb ik hem op het hart gedrukt dat hij niet mag appen en fietsen tegelijk. En dan nóg zie ik hem wel eens halverwege de straat - als hij denkt dat ik hem niet meer kan zien - dat ding uit zijn zak halen.

Appen en fietsen is een levensgevaarlijke combinatie

Appen en fietsen is een levensgevaarlijke combinatie

Levensgevaarlijk! Maar hoe wordt dat voor eens en altijd duidelijk voor mijn puber? Gelukkig krijg ik binnenkort steun uit politieke hoek, kan ik zeggen 'Het mag niet van de minister van Infrastructuur en Milieu!' Hopelijk maakt dat meer indruk dan wanneer ík het zeg...

Beide handen aan het stuur

Appen op de fiets, Minister Schultz vindt het maar niks schrijft ze in haar brief naar de Tweede kamer. Ze ziet het liefst dat beide handen aan het stuur blijven en de blik op de weg. Opvoeddeskundige Marina van der Wal is het roerend met de minister eens: "Ik ben dus blij met een dergelijk verbod. Ik heb uitgebreid gesproken met Michael Kulkens, de vader Tommy- Boy (13) die verongelukte omdat hij al fietsend met zijn telefoon bezig was. Dat heeft heel erg veel indruk op mij gemaakt."

Bliepjes en piepjes

"Het is voor volwassenen al heel moeilijk om al die leuke bliepjes, piepjes en berichtjes te weerstaan. Met het lezen van die berichtjes komt er dopamine vrij, een beloning in de vorm van een gelukshormoon. Je wordt dus beloond om te reageren, je hoort erbij!"

"Vooral pubers zijn gewend om meteen te reageren. Het zit niet in hun systeem om te relativeren, om te denken 'Daar kijk ik straks naar op de plaats van bestemming'. Ze zijn van baby af aan direct bevredigd in hun behoeftes door hun ouders. Ze zijn niet meer gewend om te wachten, omdat ouders het vooral leuk, gezellig en fijn willen hebben."

Steun in de rug

"Dit verbod geeft ouders een steun in de rug. Hiermee in de hand kunnen zeggen 'Het mag echt niet, als je het toch doet en je krijgt een boete, dan betaal je die maar zelf'. Een mens kan maar een ding tegelijk. Als de aandacht verslapt in het verkeer is dat levensgevaarlijk."

"Er zijn ook wel andere goede ontwikkelingen om mobiel gebruik op de fiets tegen te gaan. Zo ben ik heel benieuwd naar de nieuwe uitvinding van de checkout; een fietsbel die ervoor zorgt dat de bestuurder tijdens het fietsen geen apps ontvangt en dus ook niet verleid wordt. Mobiel gebruik op de fiets is zo gevaarlijk dat we als ouders alle hulp kunnen gebruiken in het weren ervan."

Praat mee

Hoe doe jij dat? Hoe peuter jij jouw kind aan zijn/haar puberbrein dat hij/zij niet mag appen op de fiets? Dat dat echt levensgevaarlijk is? Dat hij/zij net als vele anderen deelneemt aan het verkeer en dus rekening moet houden met de andere weggebruikers? En dus moet opletten? Voor hem/haarzelf maar ook voor de ander? Dus... heb jij overtuigende tips die effectief gebleken zijn? Wij horen het graag!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.