Vrouw/Praat Mee
1011292177
Praat Mee

'Cito-toets moet weer een een belangrijke rol spelen'

Moet de Cito toets weer zwaarder gaan wegen?

Moet de Cito toets weer zwaarder gaan wegen?

Eigenlijk is het best wel gek. Donderdag hoor ik naar welke middelbare school mijn dochter mag - ze heeft twaalf keuzes moeten opgegeven -, terwijl ze pas over twee weken de Cito-eindtoets maakt. Dat vindt het Centraal Plan Bureau (CPB) ook. Het adviesorgaan pleit ervoor dat de eindtoets voor leerlingen in groep 8 weer een belangrijkere rol gaat spelen bij het advies voor de middelbare school. Wat vind jij? Praat mee!

Moet de Cito toets weer zwaarder gaan wegen?

Moet de Cito toets weer zwaarder gaan wegen?

Persoonlijk vind ik het wel fijn dat 'het Cito-moment' nu minder stressvol is: als ze de Cito-eindtoets beter maakt dan het advies van de leraar wordt het meegenomen richting middelbare school, als ze het slechter maakt niet. Fijn voor kinderen met faalangst of die hun zenuwen niet kunnen bedwingen.

Lage inkomens

Volgens het CPB hinkt het beleid rondom de eindtoets nu op twee gedachten. "Enerzijds is de toets verplicht geworden, tegelijkertijd speelt de toets een veel minder grote rol, omdat die pas wordt afgenomen nadat het schooladvies al is bepaald." Dit moet veranderen, vindt het CPB. "Door de eindtoets weer vóór het schooladvies af te nemen, kan deze direct worden benut." Door zoveel mogelijk informatie te gebruiken bij het schooladvies kunnen "lagere verwachtingen die leraren (onbewust) kunnen hebben van bepaalde groepen leerlingen, worden gecorrigeerd", schrijft het CPB. Volgens de instantie krijgen kinderen van ouders met lage inkomens nu vaker een lager schooladvies dan het toets advies uitwijst.

Vaste set

Het CPB vindt verder dat de beschikbare toetsen beter vergelijkbaar moeten worden. Scholen kunnen kiezen uit meerdere toetsen. Terwijl in 2015 nog 85% gebruikmaakte van de Centrale Eindtoets (de opvolger van de Cito-toets), was dat vorig jaar nog maar 56%.

Volgens het CPB moet er een vaste set vragen komen in elke test, zodat ze beter vergelijkbaar worden. Een andere optie, aldus het instituut, is om alle leerlingen voortaan dezelfde toets te laten maken.

Praat mee

Vind jij ook dat de Cito-eindtoets eerder afgenomen moet worden en weer bepalend moet zijn? Of vind jij dat de leraar prima kan inschatten hoe de leerling het doet? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.