1013122
Vrouw

Voor jou gelezen!

Hoop en verwondering

Op Parla verandert nooit iets. Dat hadden ze tegen Maggie gezegd toen ze op het eiland kwam wonen. En Maggie had dat heerlijk gevonden. Het idee van een veilig, krachtig, onveranderlijk leven. Tom en zij, en het water. Meer niet. Maar toen ging Tom dood en veranderde alles.

Maggies man Tom was in zijn boot op het water toen hij hoorde dat er vlakbij een jonge toerist overboord sloeg. Tom, een geweldige zwemmer, redde de jongen, maar verdween zelf in de golven. Dat was vier jaar geleden. Maggie zelf probeerde sindsdien klein te leven, ze schuwde veranderingen.

Aangespoeld

Maar nu is er zomaar een man aangespoeld op het strand, hij leeft amper meer. Ze brengen hem naar Tabitha gebracht, die al bijna een halve eeuw verpleegster was. Hij zegt zijn geheugen kwijt te zijn. Hij lijkt een beetje op Tom, maar is veel groter en gespierder.

Hij lijkt ook met zijn baard en zwarte ogen sprekend op de tekening van de Visman, in het boek vol met sagen en legendes van het eiland. Volgens het verhaal komt een man die eerst vis was, aan land om hoop en verwondering te brengen.

Behoefte

En nog nooit is de behoefte daaraan zo groot geweest. Niemand op het kleine Schotse eiland is eigenlijk nog over de dood van Tom heen. De eilanders besluiten niet de politie op de hoogte te brengen van het gebeuren; de man mag blijven tot hij weer hersteld is.

De man maakt allerlei zorgvuldig weggestopte gevoelens los bij de bewoners van Perla. Relaties die verbroken waren, worden hersteld, mensen kunnen weer verder met hun leven. Ook Maggie, die weer gevoelens van liefde durft toe te laten en een relatie met hem begint, hervindt haar oude vorm.

Volle maan

Volgens de legende verdwijnt de man weer bij de volgende volle maan. En met behulp van Maggie, die hij zijn levensgeschiedenis vertelt, laat de onbekende de legende waarheid worden.

Het verdriet, de schuldgevoelens, de knellende maar ook hechte banden, de afzondering en het ritme van de zee; het eiland wordt mooi beschreven door schrijfster Susan Fletcher.

 

Poëtisch

De plot en de karakters, en de subplots en bijfiguren, zijn boeiend en wekken regelmatig een glimlach op. Alles wordt even mooi afgerond. Het poëtische, soms lyrische en soms melancholische toontje kan echter af en toe even een beetje gaan vervelen.

 

Eilanders, door Susan Fletcher. Uitg. Artemis & Co, blz. 432, prijs: €19,95.

Waardering: 3,5 sterren