Nieuws/Vrouw
1013914442
Vrouw

Dossier Detox: Deel 1 Voedingsdeskundige Carina gaat ontgiften

Corbis/HH

Corbis/HH

Sap-kuur, detoxen, ontgiften. Ik heb er echt helemaal niks mee. Voor mij staat het voor jezelf vrijwillig uithongeren, terwijl je ook gewoon gezond kunt eten. En is het een valse vorm van afvallen; je valt af in die dagen maar zodra je weer een boterham met kaas mag eten, floepen ze er zo weer aan. Waarom is hemelsnaam dat detoxen zo populair en waarom zou je het überhaupt doen…?

Corbis/HH

Corbis/HH

Wat is detoxen eigenlijk?

Het is januari, en dus word je er op het moment mee doodgegooid. Reden om eens uit te zoeken wat in hemelsnaam die pro’s zijn van jezelf drie dagen lekker eten ontzeggen. Ik bekijk verschillende sites en na de welbekende termen als; laat alle gifstoffen uit je lichaam weg vloeien, kom ik hier eindelijk ook duidelijke uitleg en interessante andere beweegredenen tegen. Het ontgiften komt op het volgende neer. Je lijf ontgift eigenlijk elke dag.

Elke dag zorg het ervoor dat het schadelijke gifstoffen neutraliseert en elimineert via je dikke darm, lever, nieren, longen, lymfe klieren en je huid. Echter bij een ongezonde levensstijl, heeft je lijf teveel gifstoffen en is dat lastig te verwerken voor je lijf. De giftige stoffen worden in plaats van ze af te voeren opgeslagen in vetcellen, waar ze blijven zitten.

Vervolgens kunnen deze toxische stoffen allerlei ziektes en aandoeningen veroorzaken. Wanneer je je lichaam zogenoemd ontgift kan je lijf vervolgens weer zelf beter aan de slag. Het versterkt ook nog je immuunsysteem wat ook weer helpt om gifstoffen te elimineren. In wezen reset het je stofwisseling. Nice!

Niet wetenschappelijk bewezen

Ik lees echter ook negatieve reacties op detoxen. Zo is het niet wetenschappelijk bewezen dat het enig effect zou hebben op het bovenstaande. Langer dan 3 dagen detoxen kan gevaarlijk zijn want je krijgt veels te weinig voedingsstoffen binnen.

Je krijgt er na afloop alleen maar vreetbuien van en kom je meer aan dan hoe je begon. Volgens de critici is het beter een gezond en gevarieerd eetpatroon te hebben, dan heb je zo’n gif kuur helemaal niet nodig. Ondanks mijn negatieve associatie en het feit dat het niet wetenschappelijk bewezen is, begin ik toch nieuwsgieriger te worden. Ik heb dan over het algemeen wel een gezond eetpatroon. Maar het laatste jaar is dat echt minder geweest. En was ik dit nieuwe jaar niet begonnen met het voornemen om nieuwe dingen te proberen.

Was ik niet al bezig met de buitenkant van lijf beter te ‘onderhouden’. Elke dag mijn gezicht goed reinigen, goede producten gebruiken, elke dag lekkere smeerseltjes, sporten. Met de binnenkant ben ik altijd al bezig door gezond en gevarieerd te eten. Maar wordt het om mijn 40ste niet eens tijd om mijn binnenkant eens echt een schop onder zijn kont te geven?

Let's do it

Ik besluit om het te gaan doen al blijf ik sceptisch. Daar komt bij dat ik het doodeng vind. Ik kan ontzettend slecht tegen weinig eten. Zodra ik sacherijnig ben, vragen mijn kinderen of ik wel genoeg gegeten heb. Ik ga dus op zoek naar een milde vorm. Dat raden de critici ook aan. Als je het doet; niet langer dan drie dagen!

Ik kom uit bij sap.je. Ik mag bij Sapje ook nog rauwkost eten en avocado! En de sapjes klinken erg lekker. Dat vind ik wel heel erg van belang. Ik ga niet 7 sapjes drinken waarvan ik moet kokhalzen. Ik mag niet zomaar beginnen. Een aantal dagen van te voren moet ik mij al voorbereiden door licht en gezond te eten en geen alcohol te drinken. En dan kan ik aan de slag…

Wordt vervolgd.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.