Vrouw/Praat Mee
1014668323
Praat Mee

Praat mee

Is een boete van 100 euro voor het delen van alcohol met minderjarigen terecht?

Vind jij het terecht dat het delen van alcohol met minderjarigen vanaf nu strafbaar is?

Vind jij het terecht dat het delen van alcohol met minderjarigen vanaf nu strafbaar is?

Vanaf vandaag, 1 juli, geldt er een nieuwe alcoholwet. Door deze wetswijziging is het strafbaar als ouders en andere volwassenen in het openbaar alcohol doorgeven aan een minderjarig kind. De boete die zij hiervoor kunnen krijgen bedraagt 100 euro. Vind jij het terecht dat het vanaf nu strafbaar is om alcoholische dranken te delen met minderjarigen?

Vind jij het terecht dat het delen van alcohol met minderjarigen vanaf nu strafbaar is?

Vind jij het terecht dat het delen van alcohol met minderjarigen vanaf nu strafbaar is?

Hoewel het voor kroegbazen en supermarkten al strafbaar was alcohol te verkopen aan minderjarigen, was dit tot vandaag niet het geval voor ouders. Andersom waren minderjarigen die een alcoholische drank aannamen van volwassenen wel al strafbaar. Tieners van 16 en 17 jaar riskeren een boete van 100 euro, jongere tieners een boete van 50 euro.

Volgens staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn & Sport) drinken nog te veel tieners jonger dan 18 alcohol, zo valt te lezen in het persbericht van Rijksoverheid. Ruim 46% van de 12 tot en met 16-jarigen dronk wel eens alcohol en 1 op de 6 volwassen Nederlanders zou wel eens alcohol kopen waarvan ze weten dat het door een minderjarige gedronken wordt, aldus de staatssecretaris naar aanleiding van een peiling in opdracht van het VWS.

Blokhuis benadrukt dat het drinken van alcohol ongezond is voor jongeren onder de 18 en dat de wet er niet is om de schatkist te spekken, maar om de gezondheid van tieners te waarborgen.

Wet terecht, of betutteling?

Door de wetswijziging is het delen van een biertje met je minderjarige kind in het openbaar strafbaar geworden. Vanaf vandaag is het dus illegaal je zoon of dochter een slok mee te laten drinken. Sommige ouders zouden hun kind wellicht al mondjesmaat willen laten wennen aan het drinken van alcohol, maar door de nieuwe wet is dit, in ieder geval in het openbaar, niet meer mogelijk.

De meningen over de wetswijziging op Twitter zijn verdeeld. Sommigen noemen de bemoeienis van de overheid ‘betutteling’. Volgens onderstaande twitteraar is het de taak van de ouders om toe te zien op het alcoholgebruik van hun kinderen.

Praat mee

Vind jij het terecht dat het delen van alcohol met minderjarigen vanaf nu strafbaar is? Of vind jij deze nieuwe wet onnodig? Laat het ons weten en praat mee via onze Facebookpagina!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.