Vrouw/Praat Mee
1017941636
Praat Mee

Zeg eens eerlijk... Heb jij ook een favoriet kind?

Moeder kietelt haar zoontje

Moeder kietelt haar zoontje

Het is een taboe, maar diep in hun hart hebben sommigen een (lichte) voorkeur voor een van hun kinderen. Het ene kind doet altijd moeilijk, het andere kind is makkelijk op te voeden. Het ene kind zoekt meer de grenzen op, het andere toont meer genegenheid. Misschien lijkt dat ene kind meer op je, herken je meer in hem/haar en neig je daarom meer naar diegene? Hoe zit dat bij jou?

Moeder kietelt haar zoontje

Moeder kietelt haar zoontje

Bij liefst de helft van de ouders is het jongste kind de favoriet. Dit blijkt uit een onderzoek van e-Kortingscode.nl, gehouden onder 1500 respondenten. Gevolg daarvan is dat het favoriete kind meer zelfverzekerd en krachtig opgroeit, met een houding van 'Ik krijg dingen voor elkaar'.

Voorkeur

Kinderen hebben vaak een vermoeden wie het lievelingetje is in het gezin, maar de meeste ouders zullen hier niet openlijk voor uitkomen. Desondanks blijkt dat vaders en moeders daadwerkelijk een favoriete zoon of dochter hebben.

De helft van de ouders gaf toe dat de voorkeur uitgaat naar de jongste telg van het gezin. Slechts een kwart noemde de oudste nakomeling het favoriete kind. De meerderheid van de ouders wijdt de voorkeur aan het feit dat het jongste kind makkelijker is in vergelijking met broer(s) en/of zus(sen). "Mijn jongste dochter kijkt alles af bij de oudste. In verhouding heb ik dus weinig omkijken naar haar", verklaart papa Ben van den Heuvel.

Opvalt is dat 42% van de gróótouders juist het oudste kind als favoriete kleinkind hebben. Dit komt voort uit de nostalgische liefde voor het kind dat hen voor het eerst grootouder heeft gemaakt. Daarnaast vinden ze veelal de oudste kinderen liefdevoller of aanhankelijker dan 'de benjamin'.

Moederskindje

Maar niet alleen (groot)ouders hebben een favoriet (klein)kind, kinderen hebben ook een favoriete oude: 40% zegt een betere band te hebben met zijn/haar moeder, 15% heeft een duidelijke voorkeur richting zijn/haar vader.

De rest had geen mening of wilde geen antwoord geven op deze vraag. 21% van de mannen noemde zichzelf 'een moederskindje'. Ongeveer hetzelfde aantal (22%) zegt 'een papa’s kind' te zijn.

Jaloers

Een kanttekening: verschillende levensfases hebben invloed op een relatie. Kinderen voelen zich meer verbonden met hun moeder tijdens het krijgen van een kind of tijdens trouwvoorbereidingen.

Maar bij het leren van een vak of autorijden en het proces van ouder worden voelen kinderen zich beter bij de vader. Daarnaast geeft 13% van de ouders aan weleens jaloers te zijn op de band die zijn/haar kind heeft met de andere ouder.

Praat mee

Hoe zit dat bij jou? Heb jij stiekem een favoriet kind? Was jij als kind zijnde favoriet, of voelde je dat je broer/zus meer aandacht kreeg? En denk je dat jouw kind een favoriete ouder heeft? Had jij als kind zelf een favoriete ouder? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.