Nieuws/Vrouw
1018661585
Vrouw

Ook je balkon heeft zin in zon: 7 lenteklaar-tips

Met een heerlijk lentezonnetje is dit hét moment om van je balkon weer een paradijsje te maken. Friederike Joppen van de Balkonie in Amsterdam geeft je 7 tips. Steek die handen met groene vingers maar uit de mouwen!

1. Voorjaarsbloeiers

“Je hele balkon fleurt meteen op door er bakken met mooie bloemen neer te zetten. Echte voorjaarsbloeiers zijn margrietjes en geraniums die de hele zomer blijven bloeien. Veel andere bloemen bloeien bijvoorbeeld maar tot eind april/mei. Op de bakken met bloemen komen vlinders op af en daar word jij toch ook blij van?”

2. Sfeerverlichting

“’s Avonds buiten zitten op je balkon is nu nog wel een beetje koud, maar ook als je binnen zit en buiten mooie sfeerlichting hebt hangen of staan, geeft dat een heel gezellige sfeer. Hang bijvoorbeeld een stoere prikkabel met 10 gloeilampen op of zet een aantal ouderwetse olielampen of waxinelichtjes op een tafeltje. Plaats de waxinelichtjes wel in een glaasje of windlicht, anders blijf je de hele avond heen en weer lopen met je aansteker.”

3. Zitje

“Als de zon schijnt, wil je daar natuurlijk optimaal van kunnen genieten. Een balkon zonder zitje? Zou zonde zijn! Denk aan een opklapbaar stoeltje, een fijne stoel van rotan met een schapenvachtje en wat vrolijk gekleurde kussentjes of gewoon een paar krukjes. Als je maar lekker in de zon kunt zitten.”

4. Balkonbar

“Zit je graag op je balkon met wat vrienden of familie? Denk dan eens aan een balkonbar. Je monteert hem op de rand van je balkonhek. Zo hou je ook nog genoeg ruimte over voor plantjes, barbecue en wat stoeltjes.”

5. Klimop

“Een balkon die de hele dag veel zon krijgt of een balkon die de hele dag in de schaduw staat? Klimop is voor beide erg geschikt. Bakken met klimop zie je veel in Parijs en het ziet er prachtig uit. Het zorgt voor een mooie afscheiding van je balkon, omdat klimop naar beneden groeit en je daardoor bijvoorbeeld de spijlen niet meer ziet. Tegelijkertijd staat het gezellig en het is geen moeilijke plant om te verzorgen.”

6. Moestuin

“April is een ideale tijd om met je moestuin te beginnen. Heb je het nog niet eerder gedaan? Maak het jezelf dan niet te moeilijk door 10 verschillende zaadjes te planten. Kies 2 à 3 dingen uit die je echt lekker vindt en ga daarmee aan de slag. Sommige zaadjes kun je het beste ver uit elkaar planten, omdat ze veel ruimte nodig hebben, zoals courgette en tomaat. Sla en radijsjes nemen minder ruimte in beslag.”

7. Veranderlijk lenteweer

“We hebben allemaal wel eens gehoord van ‘maart roert zijn staart’ en ‘april doet wat hij wil’. Na zo’n prachtig lenteweekend kan er zomaar weer nachtvorst zijn. Je balkon zal er hoogstwaarschijnlijk niet heel veel last van hebben, maar let alsnog goed op de weerberichten. Het zou toch zonde zijn als je weer opnieuw moest beginnen?”

Wij zijn erg benieuwd naar jullie balkonnetjes en tuinen. Ziet het er nu al prachtig uit? Hoe zag het er vorig jaar in al zijn pracht en praal uit?

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.