Vrouw/Columns & Opinie
102809516
Columns & Opinie

Deel 7: 'Ik zie mensen die het blijkbaar niet koud hebben'

Heidy met haar gezin

Heidy met haar gezin

Lezeres Heidy Knol (43) woont met haar man Jeroen, zoons Jesse en Teun en dochter Roos twee jaar in de Verenigde Staten. Over haar belevenissen schrijft ze voor VROUW.nl wekelijks een blog.

Heidy met haar gezin

Heidy met haar gezin

Weinig gespreksonderwerpen zijn zo universeel als het weer! Ook hier is dat zo. Als Amerikanen vragen waarom we voor Chicago hebben gekozen - terwijl we overal in de VS hadden kunnen wonen - antwoord ik vaak 'Het weer'. Na een ongelovige blik begint iedereen steevast te lachen, want dat kan toch niet waar zijn? En dat is het ook niet.

Zomerjurk

Deze regio heeft vele voordelen, maar het klimaat is daar niet eentje van. Het winterweer was een van de dingen waar ik me niet op verheugde toen we hier in de late zomer naar toe verhuisden. In januari zijn we al, als voorproefje, een paar dagen hier geweest om ons te oriënteren en toen was het ontzettend koud.

De zomers zijn hier warm en niet zo lang en de winters dus koud. En het weer slaat snel om: medio oktober was het nog 30 graden, twee dagen later kon ik mijn zomerjurk verruilen voor handschoenen en kleurden de blaadjes. Ik ben blij dat ik daar wat foto’s van heb genomen want de herfst duurde nog geen drie weken, toen hadden we al sneeuw.

Sneeuwstorm

En nu zitten we er dus middenin, in die winter waar ik zo tegenop zag. Al een paar weken is het hier nu behoorlijk koud. Op zoek naar een goede uitrusting daarvoor vermeld ik vaak aan verkopers dat het onze eerste winter hier is. Dat levert een medelijdende blik op maar ook de waarschuwing dat het winterweer dit jaar pas net begonnen is.

En bedankt, dat helpt enorm! Want de winter mag dan nog jong zijn, onze eerste sneeuwstorm hebben we al achter de rug. Nou ja, storm... Er lag inderdaad best wat sneeuw en het waaide, maar blijkbaar was dat al genoeg reden voor het sluiten van alle scholen in de regio én het cancellen van een groot aantal vluchten.

Winterjas

Later hoorde ik de speculatie dat dat laatste een waarschijnlijker reden voor de schoolsluiting was dan het weer; veel mensen - waaronder zowel leerlingen als leraren - konden de laatste dag van de Thanksgiving-vakantie niet thuis komen vanwege de gecancelde vluchten.

In de plaatselijke krant stond een paar weken geleden een hilarische column van iemand die jaren geleden hier was komen wonen vanuit het zuiden van het land. Ze beschreef dat het een paar jaar duurde voordat ze de goede winterjas had gevonden. Omdat ze de fout maakte te kijken naar mode en snit.

Korte broek

En modieus en warm gaat volgens haar niet samen, net zo min als je niet zowel groot als klein kunt zijn. Dat geldt overigens ook voor schoenen. En dat zie je ook wel in de uitdossing van de gemiddelde Amerikaan op straat: dikke jassen en comfortabele schoenen.

Anderzijds zie ik ook met grote verbazing mensen die het blijkbaar niet koud hebben. Tot voor kort zag ik op school nog meerdere jongens in korte broek terwijl het al vroor! Ook mannen zonder jas en dames met blote voeten in open schoentjes zie ik nog voorbij komen.

Alaska

Toegeven, de laatste weken neemt dit aantal wel af naarmate de temperatuur daalt. Ik denk dat je went aan de kou als je hier langer woont en ik verbeeld me soms dat dat bij ons al het geval is. Ik ben een overtuigd zomertype maar er zijn steeds vaker dagen waarop ik niet de hele dag denk 'Wat heb ik het koud'.

De zon schijnt hier bijna dagelijks, dat helpt zeker mee om mild over het weer te denken. Zeker als je van binnen naar buiten kijkt. Maar misschien is nog wel het beste bewijs voor deze stelling onze keuze voor de kerstvakantie: want we gaan naar Alaska!

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een tijd in een ander land gewoond en heb je daar iets interessants meegemaakt?

Vertel het ons hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.