Vrouw/Columns & Opinie
1028261413
Columns & Opinie

'In de hoek een tafeltje met één bord en één glas. Mijn tafeltje'

Gisterenavond keek ik vanuit mijn raam naar de patio van de B&B in Andalusië, waar ik (in mijn uppie) een paar dagen verblijf. Ik zie de tafeltjes, gedekt met prachtig Spaans aardewerk, klaar voor het diner. Er staat één tafeltje in de hoek, een beetje achteraf. Met één bord en één glas. Mijn tafeltje.

Ik geef het toe: ik ging met lood in mijn schoenen naar het diner. Aan de tafel naast me wordt gefluisterd. "Hebben jullie haar man gezien?". "Misschien is ze wel single." Zes paar Belgische ogen kijken me onderzoekend aan, op zoek naar een mogelijk verborgen gebrek. Ik besluit de knuppel in het hoenderhok te gooien en stel me beleefd aan hen voor. Ze beseffen dat ik ze heb verstaan. Het voelt als mijn ultieme overwinning.

Plaatsvervangende schaamte

"Als je single bent, heb je wat uit te leggen", zegt ook sociaal psycholoog Paul van Lange van de Vrije Universiteit Amsterdam: "Je wijkt af van de meerderheid. Dan dringt zich snel de vraag op: 'Waarom?'"

Onze minister-president kan erover meepraten. In het programma Zomergasten moest Mark Rutte zich verantwoorden voor het feit dat hij nog single is. 'Snapt u dat mensen het vreemd vinden? Uw moeder zal wel teleurgesteld zijn...' werd hem voor de voeten geworpen. Ik keek met plaatsvervangende schaamte.

Uggs en bodywarmercollectie

Om de één of andere duistere redenen mag je singles alles vragen over hun privéleven. "Waarom heb je eigenlijk geen relatie?" is de meest voorkomende vraag. De volgende die hem stelt, krijgt mijn wedervraag: "Hoe bestaat het in godsnaam dat jij wél een relatie hebt?", gezien haar papegaaienhaar, Uggs en bodywarmercollectie. Dat zal haar leren.

"Hoe staat het met je liefdesleven?" is een goede nummer twee, die ook gesteld wordt door mensen die ik nauwelijks ken. Aan hen stel ik voortaan de tegenvraag hoe het met hun verrotte relatie is. Want ik weet van hem dat hij buiten de pot piest, en van haar dat ze hem zou verlaten als ze de Staatsloterij zou winnen. Hij heeft geleerd om 'ja' en 'amen' te knikken als ze teveel zeurt, en zij verstopt haar nieuwe aankopen omdat hij het niet mag weten. Maar volgens hen is het nog altijd beter dan single zijn. Ik weet beter.

Ingekakt seksleven

Gebonden Nederland is ook buitengewoon nieuwsgierig naar het bedleven van de al dan niet happy single. In hun perverse fantasieën sleept een beetje single elk weekend een ander slachtoffer zijn of haar grot in. Met hen ga ik het voortaan over hun ingekakte seksleven hebben.

Onbeschaamd vraag ik ze naar elk ranzig detail. En neem van mij aan: ik vraag dus álles. Of zij nog steeds hoofdpijn voorwendt omdat ze zijn vaste 'tien minuten riedel' zat is, en aan welke prille secretaresse hij denkt om zich in de echtelijke sponde eh… staande te houden.

Al een jaar vermist

Soms verzin ik bizarre antwoorden als mensen zulke rare vragen stellen. Zo ben ik undercover agente geweest, die van de CIA geen partner mag hebben. Daar kijk ik dan passend bedroefd bij. Mijn man is opgegeten door de haaien, zit op Mars omdat hij voor de NASA werkt of is al een jaar vermist. Zelfs Spoorloos kan hem niet vinden. De arme ziel.

Kind kreeg (vooral op vakantie) ook altijd de instructie om dergelijke antwoorden te geven. Vaak durfden ze mij niet te vragen waar de vader was, dus dat vroegen ze dan aan mijn dochter. Terloops. Zij antwoordde dan met een stalen gezicht dat ze geboren was uit een Russisch laboratoriumexperiment ofzo. Of dat haar vader een bekende Nederlander was, waarna men mocht raden wie. Op zulke momenten ben ik zo trots op haar.

In je eentje

De Belg komt aan mijn tafeltje staan. "Wat ben jij dapper, dat je hier in je eentje gaat zitten", zei hij. Ik kijk naar zijn vrouw en denk 'Wat ben jij dapper dat je daarnaast gaat zitten'. Volgende keer zeg ik het. Jullie zijn gewaarschuwd.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.