Nieuws/Vrouw
1029796370
Vrouw

Blog juf Hettie Wie zorgt er voor de juf?

IQ Images

IQ Images

56% van de leraren uit het basisonderwijs ervaart de werkdruk als onaanvaardbaar hoog, met burn-outs als gevolg. Juf Hettie balanceerde op het randje van overspannenheid en geeft raad aan haar toegewijde collega’s. - Juf Hettie

IQ Images

IQ Images

Ik weet nog dat ik op een ochtend besefte dat het zo echt niet langer kon. Het voelde alsof ik te lang aan het balanceren was op een koord dat almaar dunner en rafeliger werd. Ik kon steeds lastiger mijn evenwicht bewaren. Bovendien kon ik de slaap moeilijker vatten. Echt uitgerust? Dat was ik al tijden niet meer.

Twijfels

Ik kreeg voor het eerst in mijn leven serieuze twijfels over mijn baan als juf in het basisonderwijs. Harstikke eng, want lesgeven voelde als mijn roeping. Mijn leven stond op z’n kop.

Had het te maken met de administratieve rompslomp die hele avonden in beslag nam? Of met de frustratie dat ik kinderen met zwaarbeladen rugtasjes niet de aandacht kon schenken die ze verdienen? De ouders die om ieder wissewasje uren aan de telefoon hingen? Ik wist het even niet meer.

Evaluatie

Daarom besloot ik alles eens goed op een rijtje te zetten. Ik evalueer natuurlijk altijd de voortgang van mijn leerlingen, maar was mezelf helemaal vergeten. Al snel werd mij duidelijk dat ik geen keus had: ik moest en zou blijven lesgeven. Het plezier dat ik uit mijn leerlingen haal, geeft me zoveel voldoening. Maar de manier waarop moest anders. En daarom probeer ik nu zoveel mogelijk aan mezelf te denken.

Netflixen

Ik doe dingen anders dan voorheen. Probeer minder wakker te liggen over mijn leerlingen en na negen uur ’s avonds lig ik nu net als ieder ander op de bank te Netflixen. Het is momenteel een zooitje in het onderwijs, maar mijn leerlingen kopen er niets voor als hun juf de boel ook niet bij elkaar kan houden. Mijn advies aan al mijn gewaardeerde collega’s uit het land is dan ook om jezelf niet voorbij te lopen.

Achteraf gezien was ik er net op tijd bij. Mijn redding was een zomervakantie waarin ik mijn rust kon pakken en de boel eens goed kon overdenken. Voor sommige collega’s was het al te laat: zij belandden in de Ziektewet of zochten een ander beroep. Ik vind het erg jammer om te zien dat sommige collega’s hun vroegere plezier in het lesgeven niet meer terugvinden.

We zorgen allemaal voor onze leerlingen, maar wie zorgt er voor de juf of meester? Gun jezelf vrije avonden op de bank, of een dag dat het even wat minder lekker gaat. Morgen is er een nieuwe dag met nieuwe kansen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.