Nieuws/Vrouw
1030694091
Vrouw

Mariette (51) heeft parkinson: Het is meer dan alleen trillen

Mariette Robijn

Mariette Robijn

Vandaag is het Wereld Parkinson Dag, om aandacht te vragen voor deze ziekte. In 2016 werden in Nederland 49.300 mensen met parkinson geregistreerd bij de huisarts. Mariette Robijn (51) lijdt aan deze hersenziekte. Maar bij de pakken neerzitten doet de moeder van drie niet; ze heeft samen met haar man een onderneming en organiseert bokslessen voor mensen met parkinson.

Mariette Robijn

Mariette Robijn

Op haar 46e ontdekte Mariette dat ze parkinson had na een bezoekje aan de neuroloog. "Ik had een motorisch probleem met mijn arm. Ik dacht dat er iets mis was met mijn zenuwen vanwege een blessure. Niks belangrijks dacht ik."

Niet leuker

Bij de neuroloog bleek het echter helemaal mis te zijn. Mariette schrok enorm: "Het was alsof ik in een verkeerde film zat. Ik dacht: 'Hallo, ik zit hier niet in zo'n ernstig tv-programma, ik wil niet horen dat er iets mis is met mijn brein!'.

Na een paar uur ging ik lezen over deze ziekte en werd ik rustiger. 'Ik ga in ieder geval niet dood', dacht ik. Maar ja, het wordt er ook niet leuker op." Samen met haar man besloot Mariette het eerst tegen de kinderen te vertellen. "We vertelden dat ik ziek ben maar dat ik niet dood ga en gewoon hun mama blijf."

150 symptomen

"Die twee dingen zijn het belangrijkste voor kinderen. Ze pikten het goed op, ze zagen namelijk niet veel aan mij. Alleen dat ik overstuur was. Misschien dat ze nu meer merken van de parkinson maar dat zijn ze inmiddels gewend."

De symptomen van parkinson zijn niet mals. "Parkinson heeft wel 150 symptomen; van niet goed kunnen lopen tot niet kunnen multitasken. Mensen denken vaak alleen aan trillen. Nou, als dat het alleen was, dan zou ik daar gelijk voor tekenen. Ik heb vooral last van mijn motoriek, ik loop minder makkelijk dan voorheen, ik heb minder energie en schrijven met de hand gaat niet meer."

Boksen

Sporten is erg belangrijk voor Mariette. Vooral boksen doet ze graag. "Het enige leuke aan parkinson is boksen. Ik was op een congres over parkinson en hoorde over boksen in combinatie met mijn ziekte. Ik vond het raar maar werd nieuwsgierig."

Mariette ging lessen volgen en werd enthousiast. "Boksen is erg goed voor mensen met parkinson. Je gebruikt al je coördinaties wat erg goed is voor de verbindingen in je hersens."

Certificaat

Ze bokst inmiddels al zo'n twee jaar en is samen met Hans Louwerse bezig om bokslessen voor mensen met parkinson op te zetten. "De oorsprong van boksen met parkinson ligt in Amerika. Hans is de enige leraar in Nederland met een certificaat om Rock Steady Boxing te geven."

Met de toekomst houdt Mariette zich niet al te veel bezig. "Ik sport veel, blijf actief en leef gezond. Het is gewoon afwachten, als het slechter gaat verzin ik er wel wat op. Het komt hoe dan ook goed. Ik blijf positief. Ik heb genoeg waarvoor ik mijn bed wil uitkomen. Ik ben soms kapot van vermoeidheid maar ik heb altijd een reden om verder te gaan."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een verhaal vertellen?

Dan kan dat hier...

​Lees op de blog van Mariette meer over parkinson.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.