Nieuws/Vrouw
1030864343
Vrouw

Sneller brandwonden op vakantie: 'Zijn gezicht was helemaal verbrand'

Gaby Stroop met haar zoontje Kick

Gaby Stroop met haar zoontje Kick

In de zomermaanden is het aantal jonge kinderen (0-4) met brandwonden veel groter dan de rest van het jaar. Volgens de Nederlandse Brandwondenstichting is deze zomerpiek te danken aan het ontbreken van de normale routine. Alles is anders als je op vakantie bent: het aanrecht is lager dan thuis, het kraanwater is sneller heet en de tafels zijn net iets wankeler dan gedacht.

Gaby Stroop met haar zoontje Kick

Gaby Stroop met haar zoontje Kick

Gaby Stroop weet dit als geen ander. Zij kreeg de schrik van haar leven toen haar zoontje Kick, toen 14 maanden oud, een tuitbeker én een mok met heet water over zich heen kreeg.

"We waren op vakantie in een huisje in Parijs. Kick was toen al een heel ondernemend mannetje en banjerde overal heen. Op een ochtend was Kick om zes uur wakker, dus toen ben ik met hem alles gaan klaarmaken voor het ontbijt. Het aanrecht was lager dan bij ons thuis, dus zette ik mijn mok en zijn tuitbeker zo neer dat Kick er niet bij kon. De fluitketel was inmiddels heet, dus schonk ik mijn mok en de tuitbeker van Kick vol. In de tuitbeker deed ik een grote plons koud water. Met de fluitketel nog in mijn hand, deed ik een theezakje in de mok. Daarna draaide ik me om, zodat ik de fluitketel weg kon zetten. Hij kon absoluut niet bij de mok, maar wel bij het labeltje van het theezakje dat erin zat…

Het theezakje

Hij trok met zijn twee kleine vingers aan het labeltje van het theezakje, waardoor de mok omviel en tegen de tuitbeker aanbotste. Doordat hij nog zo klein was en naar het aanrecht omhoogkeek, waren zijn gezichtje, borst en armen helemaal verbrand.

Zijn borst en armen waren derdegraads verbrand. Zijn gezicht tweedegraads. Toen ik dat hoorde kreeg ik een gigantische klap en heel veel schuldgevoelens. Nog steeds als ik zijn lichaampje zie na het douchen, voelt het alsof ik heel erg gefaald heb. Ik zei nog van tevoren tegen onze vrienden: 'Let goed op! Alles is hier anders dan thuis', maar toch overkomt het je."

En dan?

Inmiddels is Kick 9 jaar en gaat het heel goed met hem. "Tijdens de operatie in Beverwijk hebben ze de huid van zijn bovenbeen naar zijn armen en borst getransplanteerd. Dit groeit goed mee met de rest van zijn huid. Zijn gezicht is gelukkig na ongeveer twee maanden uit zichzelf geheeld, daar zie je nu niks meer van.

Ik was altijd heel oplettend: waarschuwde iedereen om me heen en dronk bijvoorbeeld nooit thee met een kleintje op schoot. Zo zie je maar dat je áltijd op moet letten, altijd."

Tips

"Je moet inderdaad altijd oplettend zijn met kleintjes in de buurt, al helemaal op vakantie", beaamt Mariëlle Vehmeijer, chirurg, behandelaar van patiënten met brandwonden en schrijfster van het boek Pas op, kijk uit!. "Je kookt op een andere manier, je bent de hele avond met waxinelichtjes in de weer en er is vaak geen thermostaat aanwezig. Dat zijn allemaal dingen die de kans op een ongeluk vergroten."

Volgens Mariëlle zijn er drie dingen waar je extra veel aandacht aan moet besteden als je op vakantie gaat. "Zorg dat je kinderen ver uit de buurt van de barbecue blijven en gebruik hem op de goede manier. Wees geduldig en gooi geen rare dingen op het vuur, zoals spiritus."

Kraanwater

"Houd met koken de kinderen uit de buurt en check bij aankomst op je vakantiebestemming hoe heet het water is dat uit de kranen komt, vaak is de kraan veel sneller heet dan thuis. Kleine kinderen kunnen binnen 3 tot 5 seconden door water van 60 graden ernstig verbranden. Hun huidje is gewoon veel dunner. Probeer daarom bepaalde risico’s al van tevoren uit te sluiten, je bent nou eenmaal minder voorbereid dan thuis."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.