Nieuws/Vrouw
1034807530
Vrouw

Als iedereen om je heen zwanger is en jij krijgt miskraam na miskraam

Stel je voor dat je al tijden probeert zwanger te raken en het maar niet wil lukken, terwijl om je heen de een na het ander haar blijde geluk deelt. Nieuws dat dan best even pijn kan doen. Natalie Paap (29) herkent dit. "Er was een tijd dat ik het niemand meer gunde."

Vandaag kwam naar buiten dat Qmusic-dj Wietze de Jager vader wordt. Hij heeft het vast even moeilijk gehad toen hij het aan zijn vriend en collega Mattie Valk mocht vertellen. Die was immers de afgelopen maanden volop in het nieuws, omdat hij onverwacht niet de biologische vader van zijn tweeling bleek te zijn. Mattie en zijn ex-vriendin kampten met vruchtbaarheidsproblemen en maakten er geen geheim van dat ze dat moeilijk vonden.

Laatst nog hoorde ik van een vriendin dat het maar niet wilde lukken om zwanger te raken. Een paar weken geleden bleek het dan toch raak te zijn. Dit goede gevoel bleef niet zo lang, omdat ze voor de tweede keer in korte tijd een miskraam kreeg. Haar beste vriendin beviel drie dagen later.

Hoewel ze haar best deed om gelukkig te zijn voor haar vriendin, stak het wel. Zelf lag ze doodongelukkig in haar bed, maar omdat ze er voor haar vriendin wilde zijn, sleepte ze zichzelf uit bed en ging op kraamvisite. Voor haar vriendin, omdat ze vond dat ze dat moest doen.

Kinderwagens ontwijken

Eigen foto

Eigen foto

Natalie Paap (29) herkent zich in deze situatie. "Ik heb twee miskramen gehad en een doodgeboren zoontje. Na de eerste miskraam was ik erg verdrietig. Als ik dan zag dat vrouwen om me heen zwanger waren, voelde ik een steek van jaloezie. Waarom zij wel en wij niet?"

"Ik werd heen en weer geslingerd tussen gelukkig zijn voor hen, maar ook tussen jaloezie en verdriet. Er was een tijd dat ik het zelf ook niemand meer gunde. Ik wilde het allemaal niet meer zien, wilde er niet mee geconfronteerd worden en besloot mezelf op te sluiten. Op straat keek ik de andere kant op. Waar ik voorheen graag bij mensen in de kinderwagen gluurde, begon ik ze nu steeds vaker te ontwijken."

Koude grond

"Toen ons zoontje doodgeboren werd, waren we echt letterlijk gebroken van verdriet. Om je heen zie je vrienden en familie gezonde zwangerschappen voldragen, zie je ze dolgelukkig hun kindjes in hun armen sluiten en wij stopten ons mannetje in de koude grond in plaats van in zijn warme bedje. Dat deed echt heel veel pijn."

"Het heeft lang geduurd voordat ik het kon accepteren en mijn man bleef er moeite mee hebben. Toch lukte het uiteindelijk wel om het een plekje te geven, maar daar gingen vele maanden overheen. Uiteindelijk raakte ik zwanger van onze dochter, nu 5, en dat heeft het nog veel meer verzacht!"

Allerliefste volwassene

Foto: Tamas Kooning Lansbergen

Foto: Tamas Kooning Lansbergen

Tanja Bont (38) denkt er heel anders over. "Ik heb endometriose en kreeg op mijn 29e te horen dat het wel heel moeilijk zou worden om kinderen te krijgen. Het enige waar ik moeite mee had, was dat de keus voor mij gemaakt werd. Vanaf dat moment heb ik mij er meteen bij neer kunnen leggen."

"Vriendinnen raakten zwanger en deelden hun goede nieuws met mij. Ik kon alleen maar blij voor ze zijn en vond het helemaal leuk. Het is zelfs een keer voorgekomen dat ik traantjes liet van geluk toen ik een baby'tje van een vriendin in mijn armen hield. Met een dochtertje van goede vrienden heb ik echt een band. Ze is altijd helemaal door het dolle heen als ze mij ziet en dat vind ik hartstikke leuk. ‘Je bent de allerliefste volwassene’ zegt ze dan."

"Ik geniet van het leven, maar dan op een andere manier. Ik ben niet gebonden aan kinderen en kan spontane besluiten nemen. Zo heb ik vorig jaar negen maanden in Ibiza gewerkt en gewoond, met een kind wordt dat toch een moeilijker verhaal."

Jij op VROUW.nl

Herken jij je in dit verhaal en wil je graag je verhaal met ons delen?

Laat dan hier jouw gegevens achter

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.