Vrouw/Columns & Opinie
1039995656
Columns & Opinie

'Juichen voor Trump: als Assepoester die danst voor haar stiefmoeder'

vrouwen stemmen op Trump

vrouwen stemmen op Trump

Columnist Patrick van Rhijn kan evenmin geloven dat Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen gewonnen heeft. Niet dat hij Hillary Clinton nou zo’n geweldige optie vond maar 'Hallo, zie je op tv die Amerikaanse vrouwen staren? Dit is een massale variant op het Stockholmsyndroom'.

vrouwen stemmen op Trump

vrouwen stemmen op Trump

De schokgolven razen over de wereld. Donald Trump heeft de Amerikaanse verkiezingen gewonnen. Na Brexit is dit de volgende knaller die de gevestigde orde op zijn grondvesten doet schudden. Wat voor gevolgen gaat deze keuze hebben voor de wereld? Geen bruggen- maar een murenbouwer aan de macht.

Geen baas in eigen buik

En wat mij ook zo intrigeert: hij is een man die vrouwen bekijkt (of bekeek zo je wilt) als vleeswaren en toch is hij zo waanzinnig succesvol. Hoe kan een man die vrouwen wegzette als makkelijk en You can grab them by the pussy mede door diezelfde vrouwen tot de volgende president van Amerika gekozen worden?

En hoe kan het dat vrouwen kiezen voor een man die hen geen baas meer laat zijn in eigen buik? Donald Trump heeft aangegeven dat hij zwaar tegen abortus is. Alle subsidiekranen die ook maar iets doen voor vrouwen die ongewenst zwanger zijn worden dichtgedraaid.

Als Assepoester die staat te juichen

Dat is als zeggen dat vrouwen geen recht hebben op hun eigen besluiten en ruimte. Het tast de positie van vrouwen in het fundament aan. Maar juichend staan ze te zwaaien met vlaggetjes met Make America great again erop. Ik zie ze huilen van blijdschap, dansjes doen, de armen blij in de lucht gestoken.

De hele ochtend al zie ik ze op mijn tv scherm voorbij komen terwijl ik half in shock mijn tanden in een beschuitje zet. Het is als Assepoester die staat te juichen voor haar boze stiefmoeder. Zanger Stevie Wonder - die vlak na zijn geboorte blind werd - zei dat Trump tot president kiezen is als hem vragen om een auto te besturen. Geen manieren, geen wil om te verbroederen en geen natuurlijk respect voor vrouwen.

Vrouwonterende uitspraken

Natuurlijk probeerde Trump tijdens zijn campagnes zo luchtig mogelijk te doen over zijn grievende uitspraken. Hij deed zijn vrouwonterende uitspraken af als kleedkamerhumor. Kwajongensuitspraken die niets te betekenen hadden. En wat blijkt? Ze hebben het geslikt, the ladies.

Dit moet een variant zijn op het begrip Stockholmsyndroom; een gegijzelde vrouw in Zweden werd zo lang door haar ontvoerder opgesloten en mishandeld dat ze verliefd op hem werd. Een vreemd verschijnsel dat voorkomt uit een diepe overlevingsdrang. Een soort If you can’t beat him join him.

Totaal verkeerd signaal

Mijns inziens is de Amerikaanse vrouw 'verliefd' geworden op Donald Trump, een man die vrouwenrechten en vrouwenwaarden meermaals met de voeten trad. En daarmee geeft ze een totaal verkeerd signaal aan de rest van de mannelijke bevolking van deze wereld.

Want vrouwen bashen en toch president kunnen worden? Dat was voorheen iets dat alleen in andere werelddelen mogelijk was. Maar dit zijn de moderne tijden. De tijden van verdeel en heers. De tijden van beledig en win. De tijden van een terugval in de rechten en de positie van vrouwen.

'Minder minder vrouwen'

Echt, hoe kun je als vrouw - en ik probeer me nu even voor te stellen hoe het is om vrouw te zijn - je stem aan een man geven die geen respect voor jou en je lijf heeft? Die jou makkelijk vindt en die je wel even pakt in het voorbij gaan, omdat ie lak heeft aan jouw ruimte en menswaardigheid en die tegelijk stelt dat jij je verantwoordelijkheid moet nemen als je ongewenst zwanger raakt, en dat je dan maar op de spreekwoordelijke blaren moet zitten? Hoe kun je in dat stemhokje staan en dat rondje achter de naam Donald Trump inkleuren? How?

Als ik adviseur was van de verkiezingscampagne van Geert Wilders dan wist ik het wel. Dan hoefde hij bij de eerstvolgende partijbijeenkomst alleen nog maar 'Minder minder minder vrouwen' te roepen en in maart stond ie op het bordes bij de Koning. Wat een wending. Ik houd mijn hart vast...

Jij in 'Wat hij vindt'

Wil jij, net als Patrick, onderdeel worden van ons 'Wat hij vindt'-panel?

Geef je dan hier op!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.